Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici rešili misteriju zelenog leda na Arktiku

Pre šest godina naučnici su na Arktiku primetili nešto skoro nemoguće: veliki procvat fitoplanktona ispod površine leda u uslovima koji su previše mračni za bilo kakvo cvetanje. Kako je to moguće? Naučnici imaju odgovor.

  Izvor: Foto: Facebook/Scienmag.com

Naučnici sa harvardske Škole za inženjerske i primenjene nauke Džon A. Paulson su koristeći matematičke modele otkrili da bi tanji led na Arktičkom moru mogao da bude odgovoran za cvetanje (kao i za sve više cvetanja u budućnosti), što bi moglo da dovede do značajnog poremećaja u lancu ishrane na Arktiku, navodi se u radu koji je objavljen u časopisu Science Advances.

Ove zime površine leda na Arktiku je bila najmanja u poslednjih 38 godina, što je još jedan od pokazatelja klimatskih promena. 

Fitoplanktoni podupiru čitav lanac ishrane na Arktiku. Svakog leta kad se morski led otopi, sunčeva svetlost aktivira masivni procvat planktona, što privlači ribe, a potom i veće predatore obezbeđujući hranu za domoroce koji žive na Arktiku.

Fitoplanktoni ne bi trebalo da rastu ispod leda, zato što se sunčeva svetlost odbija o led, koji blokira da ona dopre do vode ispod. 

Tokom decenija, arktički led je postajao sve tanji zbog većih temperatura, dopuštajući sve više sunčevoj svetlosti da dopre do vode. Veliki, tamni bazeni vode na površini leda su se povećali, a led koji je ostao smrznut je postajao sve tanji i tanji.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka