Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija kretanja spermatozoida otkrivena u matematičkoj formuli

Naučnici iz Velike Britanije i Japana napravili su iskorak u razumevanju puta spermatozoida do jajne ćelije, što bi moglo da pomogne u lečenju steriliteta kod muškaraca.

  Izvor: Foto: Facebook/Scienmag.com

Tim istraživača iz Velike Britanije i Japana otkrio je da rep spermatozoida pravi karakterističan ritam koji spermu gura napred, ali takođe i vuče glavu nazad i sa strane na koordinisani način. Oni su otkrili da pokreti "glave" i "repa" svakog spermatozoida prave talase nalik onima iz magnetnih polja koje stvaraju magneti i da se iza cele "trke" krije jednostavna matematička formula.

Iako se uspešna oplodnja oslanja na kretanje spermatozoida kroz tečnost, ključni momenti ovih pokreta nisu bili poznati. Naučnici žele nova otkrića da koriste u razumevanju kako se veće grupe spermatozoida ponašaju i komuniciraju, a ovaj zadatak bi bio nemoguć bez korišćenja modernih tehnika. 

Računanje kretanja tečnosti oko spermatozoida, prouzrokovano ritmičnim pokretanjem ćelije, naučnicima bi moglo da pomogne u lečenju steriliteta kod muškaraca. 

„Merenje ritma repa spermatozoida se ubacuje u kompjuterski model, koji onda pomaže da se razumeju obrasci protoka spermatozoida“, kaže dr Herme Gadelha.

Numeričke simulacije su korišćene da se identifikuje tečnost oko sperme, ali strukture su kompleksne. Oko 55 miliona spermatozoida je otkriveno u datom uzorku, pa je logično da je teško napraviti model po kojem se kreću istovremeno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka