Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petina stanovnika Srbije se bori s istim zdravstvenim problemom

Iako su građani Evrope i centralne Azije uspešno prevazišli problem neuhranjenosti, zabrinjava podatak da 57 procenata stanovništva u ovoj regiji živi u zemljama gde se kao glavni poremećaj u ishrani javlja prekomerna težina.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Najnoviji izveštaj koji je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) ukazuje na porast broja stanovnika u Evropi i centralnoj Aziji sa prekomernom težinom i gojaznošću – i svim bolestima koje uz to idu.

Kako je navedeno u saopštenju regionalne kancelarije za Evropu i centralnu Aziju, sa porastom bogatstva zemalja kod stanovništva dolazi do promene navika, što dovodi do pojave novih zdravstvenih pretnji. Ovo se naziva i „tranzicija u dostupnosti hrane”.

Prema poslednjim podacima, objavljenih krajem oktobra 2016. godine, u Srbiji je svaka peta osoba gojazna, pokazala su istraživanja Instituta „Batut”, a skoro polovina smrtnih ishoda povezana je sa gojaznošću.

U publikaciji „Regionalni izveštaj o dostupnosti hrane: Evropa i centralna Azija” ukazuje se na obrazac primetan u većini zemalja – stanovništvo ne pati više od neuhranjenosti i nedostataka mikroelemenata u ishrani, već se bori sa degenerativnim oboljenjima koja nastaju usled povećanog unosa masti, šećera, mesa i mlečnih proizvoda, kao i prerađene hrane.

„Ako pratimo način na koji se menja ishrana stanovnika usled povećanja njihovih prihoda, vidimo da broj unetih kalorija koje potiču od zaslađivača, biljnih ulja i namirnica životinjskog porekla raste, dok se smanjuje unos kalorija koje potiču od žitarica”, rekao je autor izveštaja Dejvid Sedik, predstavnik FAO.

Drugim rečima, podaci ukazuju na to da postoji prelaz ka ishrani koju karakteriše povećan unos zaslađivača, biljnih i životinjskih masnoća i smanjen unos žitarica.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka