Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udaljeno afričko jezero koje krije priču o rođenju čovečanstva

Brojna otkrića fosila u području ovog jezera u Keniji predstavljaju revoluciju i ključnu ulogu u našem razumevanju ljudske evolucije pomažući nam da otkrijemo kako su praljudi ranije živeli.

  Izvor: Foto: Profimedia

Fosili naših drevnih predaka su uglavnom nedostižni. Ili su neočuvani, istruleli ili su zakopani pod zemljom, pa čak i kad se iskopaju, istraživače tek očekuje veliki posao. Često se dešava da moraju da se sklapaju iz desetine fragmenata. Zato je zapanjujući nalaz iz 1984. godine uzbudio čitavo polje, a nastavlja i danas, 30 godina kasnije, piše BBC.

Tada je u jezeru Turkana u pustinji severne Kenije pronađen skelet mladog momka, koji je umro sa osam godina, a njegove kosti su potonile u sedimente jezera, gde su bile 1,5 miliona godina.

Dečak iz Turkane je bio i jeste najkompletniji fosili ranog čoveka koji je ikad pronađen. Ovaj skelet je samo jedan od mnogih ljudskih fosila koji su pronađeni u blizini jezera.

Turkana, mesto koje može da nam otkrije odakle smo došli i kako su naši preci živeli. 

Danas Turkana leži usred suvog, neprijateljskog pustinjskog okruženja, ali nije uvek bilo tako.

Pre dva miliona godina, jezero je bilo mnogo veće, a okolno područje zelenije. Ipak, klimatske promene su uticale na smanjenje jezera. Tokom vlažnijih perioda, ovo je bilo idealno mesto za život ranih ljudi, a kad bi njihovi najdraži umrli, ovo je postojalo savršeno mesto da sahrane svoje pretke.

To je zbog toga što Turkana leži u vulkanskom području, gde tekstonske aktivnosti mogu da pomere Zemljinu koru i stvore nove slojeve. Među ovim slojevima su pronađeni fosili iz različitih perioda.

Koje sve vrste su otkrivene u oblasti jezera Turkana otkrijte na narednoj strani >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka