Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niska stopa fertiliteta: 10 zemalja kojima treba mnogo više beba

Beba robot, novčane nadoknade, duhovite, kontroverzne reklame, taksa za parove bez dece – pogledajte kako se u ovim svetskim zemljama bore sa opadanjem populacije i kako ohrabruju mlade da postanu roditelji.

 Izvor: Beograd u martu 2011. godine Foto: bibiphoto / Shutterstock.com

Danska

Dancima vlasti poručuju da ako ne žele da imaju dete zbog sebe, da to učine zbog Danske. Ova mala zemlja ima nizak nivo fertiliteta, oko 1.73 dece po ženi, kažu iz turističke agencije Spies Rejser, koji su osmislili interesantnu ponudu: svaki par koji napravi bebu na odmoru koji je uplatio preko njihove agencije, dobijaće sve potrebne stvari za bebu tri godine.

Rusija

Kako Tech Insider izveštava, Rusija se suočava sa pravom demografskom olujom. Muškarci umiru mladi, raste broj obolelih od HIV-a i alkoholičara, a žene ne rađaju. Problem je toliko veliki da je 2007. godine Rusija 12. septembar proglasila Danom začeća. Tog dana se ne radi i ljudi se fokusiraju na pravljenje beba, a žene koje devet meseci kasnije rode bebu, 12. juna, dobijaju frižider.

Japan

Stopa fertiliteta u Japanu opada od 1975. godine, a kako bi prekinuli ovaj dugogodišnji trend, grupa studenata sa Univerziteta Tsukuba je 2010 godine, osmislila bebu robotaYotaro, koja je trebalo roditeljima da pomogne da se pripreme za roditeljstvo. Studenti su smatrali da ako muškarci i žene budu o sebi mislili kao o potencijalnim roditeljima, osetiće se emotivno spremnim za taj korak.

Rumunija

U Rumuniji je 1960-ih godina bilo opasno za parove bez dece, jer su zbog pada populacije uveli taksu od 20 procenata za sve parove bez dece i da primene odredbe koje će razvod učiniti gotovo nemogućim. Ideja je bila da ukoliko ne doprinose komunističkoj zemlji decom, onda će da doprinose dolarima. Ni 1980-ih nije bilo ništa bolje: žene su primorane da idu na ginekološke testove kako bi se uverili da će trudnoća proteći po planu. Brutalni zakoni i mere su zaustavljeni 1989. godine nakon promene vladara. Ipak, stopa fertiliteta je i dalje veoma mala, 1,31 dete po ženi.

Singapur

Singapur ima najnižu stopu fertiliteta na svetu, samo 0,87 dete po ženi. Ova zemlja je 9. avgusta 2012. godine održala Nacionalno veče, koje je trebalo da podstakne parove da puste da njihov patriotizam eksplodira. Takođe su ograničili broj jednokrevetnih soba kako bi ohrabrili ljude da žive zajedno.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka