Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova studija: Mozak može da radi 10 minuta nakon smrti?

Iako su naučnici ranije mislili da moždana aktivnost prestaje pre ili ubrzo nakon što srce prestane da kuca, kod jednog pacijenta su primetili nešto neobično, što ih je nateralo da preispitaju svoje dosadašnje rezultate.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su ranije mislili da se moždana aktivnost nastavlja pre ili brzo nakon što srce prestane da kuca iako su dve studije prošle godine pokazale da geni nastavljaju sa svojom funkcijom nakon smrti.

Najnovija studija je otkrila da moždana aktivnost može da se nastavi više od 10 minuta nakon što telo umre.

Otkrijte iPrvi slučaj smrti čoveka od tuđeg raka?

Nakon što su četiri pacijenti sklonjena s aparata za održavanje u životu, kanadski doktori s intenzivne nege su posmatrali njihovu moždanu aktivnost.

Samo jedan od četvoro ispitanika je pokazao dugotrajnu i misterioznu moždanu aktivnost. Ova vrsta moždanih talasa koja je detektovana kod pacijenta čiji je puls stao, ista je kao kod zdravih ljudi koji su u stanju dubokog sna. 

Autori studije kažu da ne znaju zašto se kod jednog ispitanika pojavila moždana aktivnost u delimičnom funkcionisanju tako dugo posle kliničke smrti.

Saznajte i Da li je smrt konačna kao što mislimo?

Međutim, mozgovi ostalih pacijenata su se pokazali drugačije u minutima nakon što su umrli tako da je još uvek rano iznositi zaključke.

Autori nove studije koja je objavljena u kanadskom Journal of Neurological Sciences kažu da ovo novo otkriće otvara etičke probleme, pa se postavlja pitanje kad je potrebno ukloniti organe donora kod pacijenata koji će umreti.

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka