Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na vidiku revolucija u modernoj tehnologiji: Naučnici pretvorili vodonik u metal?

Naučnici s Univerziteta Harvard su uspeli da naprave malu količinu najređeg i verovatno najvrednijeg materijala na planeti, koji bi mogao da donese revoluciju u modernoj tehnologiji i istraživanju svemira.

  Izvor: Foto: Printscreen

Već sto godina je najveća želja naučnika da pretvore najlakši od svih elemenata, vodonik, u metal.

Konačno, u neverovatnom činu moderne alhemije, naučnici sa Univerziteta Harvard su uspeli da kreiraju malu količinu retke, i verovatno do sada najvrednije materije na planeti. 

Metalni vodonik bi doneo revolicuju moderne tehnologije, omogućavajući kreacije superbrzih kompjutera, brzih levitirajućih vozova i ultraefikasnih vozila, ali i drastičan napredak skoro svega što sadrži električnu energiju. 

Takođe, ljudima bi se omogućilo da istražuju svemir kao nikada do sada. 

Ipak, izgled ove svetle budućnosti bi mogao da bude rizičan ukoliko se sledeći korak naučnika (a to je da utvrde da li je metal stabilan pod normalnim pritskom i temperaturom) ne pokaže kao tačan. 

“Ovo je prvi ikada napravljeni primerak metalnog vodonika na planeti, tako da kada gledate u njega, budite svesni da gledate u nešto što nikada do sada nije postojalo“, rekao je profesor Isak Silvera, koji je zajedno sa doktorom Rangom Dijasom došao do ovog otkrića. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka