Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su odlučni u nameri da omoguće proizvodnju piva na površini Meseca. Evo kako planiraju to da urade...
Definitivno nije najvažnije pitanje s kojim se trenutno suočava svemir, ali tim istraživača je ipak pokrenuo plan da sazna da li pivo može uspešno da se napravi na Mesecu.
Naučnici sa Univerziteta U Kaliforniji dizajniraju posudu za fermentaciju koja bi mogla (nadaju se) da se transportuje indijskom letelicom kasnije ove godine, piše britanski Telegraph.
Oni kažu da su otkrili kako će se kvasac ponašati u uslovima na Mesecu što je važno za razvoj farmacije i namirnica koje sadrže kvasac u svemiru (poput hleba).
Umesto odvajanja faza fermentacije i karbonizacije, kao što se radi normalno tokom pravljenja piva, tim planira da ih kombinuje čime će se smanjiti potrebe za akumuliranjem ugljen-dioksida što bi moglo da ugrozi svemirski brod. Na taj način žele da smanje broj varijabli pri kreiranju CO2 i učine proces sigurnijim.