Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je ovo najveća kolekcija ljudskih lobanja na svetu?

U Muzeju antropologije u Limi posebno mesto zauzima soba u kojoj se nalazi 10.000 drevnih lobanja, a možda i najinteresantniji deo čini Parakas kolekcija s neobičnim, izduženim oblikom lobanje.

  Izvor: Foto: Twitter/DrDonnaYates

Domoroci koji su živeli u Peruu 12.000 godina p.n.e peruanskim arheolozima su ostavili hiljade praistorijskih ljudskih lobanja da prouče.

Muzej antropologije,arheologije i istorije u Limi sadrži više od 10.000 lobanja koje se nalaze u muzejskoj galeriji ljudskih ostataka.

U sobi se nalazi toliko lobanja da se spekuliše da je u pitanju najveća kolekcija drevnih lobanja na svetu, koja uključuje i hiljade drevnih keramičkih keramičkih i kamenih statua.

Možda i najinteresantnija je kolekcija Parakas, poznata širom sveta po izduženim lobanjama.

Ove čudne lobanje imaju čela koja su mnogo veća i izduženija nego kod normalnih ljudi, što mnogi arheolozi tumače rezultatom krutog vezivanja krpe ili dva komada drveta oko glave kako bi se istakao elitni status u društvu.

Tačan razlog se još uvek ne zna,a spekulacije da je ovakav oblik lobanje kulturnog, genetskog ili nekog drugog porekla čini ovu kolekciju jednom od najvećih atrakcija u ovom delu sveta.

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka