Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Novo lice najstarijeg portreta u Britanskom muzeju: Prvi put otkrivena Jerihonska glava stara 9.500 godina

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Zahvaljujući modernoj digitalnoj tehnologiji, došlo se do neverovatnog otkrića. Rekonstruisano je lice jedne od sedam neolitskih Jerihonskih glava ispunjenih zemljom, premazanih malterom i s školjama umesto očiju koje su pronađene ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici su konačno odgonetnuli jedan od najvažnijih artekfakata u Britanskom muzeju - Jerihonsku lobanju - otkrivajući lice čoveka čiji su ostaci stari 9.500 godina. 

Jerihonska glava se takođe smatra najstariji potretom u muzejskoj kolekciji i do nedavno je bila veoma misteriozna: skraćena ljudska lobanja prekrivena dotrajalim gipsom sa očnim jabučicama u koje su postavljene morske školjke.

Zahvaljući modernoj digitalnoj tehnologiji, 3D štampanju i forenzičkim tehnikama rekonstrukcije, stručnjaci su otkrili lice individue unutar Jerihonske lobanje i ispostavilo se da je u pitanju muškarac od četrdesetak godina sa slomljenim nosom.

Neverovatno otkriće 1953. godine

Jerihonska lobanja je jedna od sedam izgipsanih i ukrašenih neolitskih lobanja koje je iskopala arheološkinja Ketlin Kenjon1953. godine na nalazištu Tell es-Sultan, blizu modernog Jerihona. 

„Shvatili smo sa oduševljenjem da gledamo u portret muškarca koji je živeo i umro pre više od 7.000 godina“, izjavila je tada Kenjonova zaNational Geographic.

I dok se sedam lobanja razlikovalo u detaljima, sve su prvobitno bile punjene zemljom kako bi podržale delikatne kosti lica pre nego što se naneo vlažan malter kako bi se stvorile individualne crte lica poput ušiju, obraza i nosa. Male morske školjke su stavljene na mesto očiju, a neke lobanje su imale tragove boje.

Nakon ovog otkrića, više od 50 takvih ukrašenih lobanja je otkriveno u neolitskim nalazištima od Bliskog istoka do centralne Turske.

I dok se istraživači slažu da su ovi objekti predstavljali rani oblik bogosluženja predaka,malo se zna ko je bio odabran da bude ovekovečen u gipsu hiljadama godina ranije i zašto.

Na sledećoj strani pogledajte kako izgleda 3D model Jerihonske glave >>>

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka