Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo lice najstarijeg portreta u Britanskom muzeju: Prvi put otkrivena Jerihonska glava stara 9.500 godina

Zahvaljujući modernoj digitalnoj tehnologiji, došlo se do neverovatnog otkrića. Rekonstruisano je lice jedne od sedam neolitskih Jerihonskih glava ispunjenih zemljom, premazanih malterom i s školjama umesto očiju koje su pronađene ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici su konačno odgonetnuli jedan od najvažnijih artekfakata u Britanskom muzeju - Jerihonsku lobanju - otkrivajući lice čoveka čiji su ostaci stari 9.500 godina. 

Jerihonska glava se takođe smatra najstariji potretom u muzejskoj kolekciji i do nedavno je bila veoma misteriozna: skraćena ljudska lobanja prekrivena dotrajalim gipsom sa očnim jabučicama u koje su postavljene morske školjke.

Zahvaljući modernoj digitalnoj tehnologiji, 3D štampanju i forenzičkim tehnikama rekonstrukcije, stručnjaci su otkrili lice individue unutar Jerihonske lobanje i ispostavilo se da je u pitanju muškarac od četrdesetak godina sa slomljenim nosom.

Neverovatno otkriće 1953. godine

Jerihonska lobanja je jedna od sedam izgipsanih i ukrašenih neolitskih lobanja koje je iskopala arheološkinja Ketlin Kenjon1953. godine na nalazištu Tell es-Sultan, blizu modernog Jerihona. 

„Shvatili smo sa oduševljenjem da gledamo u portret muškarca koji je živeo i umro pre više od 7.000 godina“, izjavila je tada Kenjonova zaNational Geographic.

I dok se sedam lobanja razlikovalo u detaljima, sve su prvobitno bile punjene zemljom kako bi podržale delikatne kosti lica pre nego što se naneo vlažan malter kako bi se stvorile individualne crte lica poput ušiju, obraza i nosa. Male morske školjke su stavljene na mesto očiju, a neke lobanje su imale tragove boje.

Nakon ovog otkrića, više od 50 takvih ukrašenih lobanja je otkriveno u neolitskim nalazištima od Bliskog istoka do centralne Turske.

I dok se istraživači slažu da su ovi objekti predstavljali rani oblik bogosluženja predaka,malo se zna ko je bio odabran da bude ovekovečen u gipsu hiljadama godina ranije i zašto.

Na sledećoj strani pogledajte kako izgleda 3D model Jerihonske glave >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka