Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najvećih arheoloških otkrića u 2016. godini

Ove godine, arheolozi su iskopali veliku količinu istorijskog bogatstva koje ne samo da je otkrilo neke nesvakidašnje ideje antičkih naroda, već je odgonetnulo mnoge tajne dobro poznatih artefakta.

  Izvor: Foto: Profimedia

Od novih svitaka iz Mrtvog mora preko kamenih kompleksa veličine 200 fudbalskih terena do najmlađe mumije Egipta - pogledajte najveće arheološke pronalaske 2016. godine.

1. Mozaik priče o Nojevoj barci

Mozaik koji opisuje biblijsku priču o Velikom potopu i legendarnoj barci koju je izgradio Noje, pronađen je unutar antičke sinagoge u izraelskom gradiću Hukok. Na mozaiku se može videti barka sa parovima životinja među kojima su lavovi, medvedi i leopardi. Drugi deo mozaika opisuje razdvajanje Crvenog mora, sa prikazom drevnih egipatskih vonjika, okruženih vodom i prevrnutim kočijama. 

Pogledajte: Nešto drugačija Nojeva barka

2. Najmlađa egipatska mumija

Minijaturni sarkofag u Ficvilijam muzeju u Kembridžu verovatno je domnajmlađe mumije Egipta. Ovaj sarkofag, napravljen od kedrovine, otkriven je u Gizi 1907. godine, a veruje se da je nastao pre, otprilike, 2500 godina. Fetus koji se nalazi unutar sarkofaga imao je samo oko 16 nedelja pre nego što je sahranjen. Ovaj artefakt nalazio se u engleskom muzeju više od veka, a verovalo se da sadrži organe mumificirane osobe. Tek primenom CT skenera otkriven je stanovnik ovog kovčega.

Pogledajte: Tragovi prošlosti: 8 mumija koje možete videti širom sveta

3. Piramida unutar piramide unutar piramide

Naučnici su otkrili da stepenasta piramida El Kastiljo, u čuvenom meksičkom arheološkom pronalazištu Čičen Ica, sadrži nekoliko iznenađenja. U svojoj utrobi, velika piramida krije još dve manje. Najveća piramida datira u periodu između 950. i 1000. godine, dok je prva manja, unutar nje, izgrađena otprilike 100 godina ranije. Najmanja datira još više u prošlost, te naučnici veruju da je ova piramida, najstarija od tri, izgrađena u periodu između 600. i 800. godine

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka