Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Humanost na delu: Priča o neverovatnom prijateljstvu profesora i pingvina

Jednog dana 1976. godine, Tom Mičel je spasio pingvina iz naftne mrlje i nije ni slutio da je upravo tada pronašao najboljeg prijatelja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada je tokom zimskog školskog raspusta 1976. godine, profesor engleskog jezika Tom Mičel, koji je predavao u Argentini, sišao do plaže, nikako nije očekivao ono što je tamo zatekao. Cela obala bila je prekrivena naizgled crnim tepihom odnosnohiljadama mrtvih životinja koje su prekrivale tlo. Sve životinje su bile pokrivene gustim, crnim slojem nafte koju je ispustio neki od prolazećih tankera na svom putu do najbliže luke. Posledice po živi svet su bile razarajuće, a svaki talas donosio je još bezbroj leševa na obalu. Strahotu prizora zabeležio je i sam Mičel:"Bio sam zgrožen. U takvim momentima se zapitate šta nam budućnost donosi ako već sad činimo ovakva zla."

Pročitajte: Vanredno stanje: U Kaliforniji se izlilo 105.000 galona nafte

U tom momentu, Mičel je primetio slabašne pokrete u hrpi leševa. Jedan mali pingvin još uvek je davao znake života, a kako su više delovali kao samrtni ropac, profesor je namučenom pingivnu hteo da skrati muke. Međutim, pingvin nije hteo da odustane tako lako, uspeo je da se uspravi na noge, mahne krilima i da do znanja da će se boriti za život. 

Saznajte: Šta se zaista dogodilo sa 150.000 adelijskih pingvina?

Kako Tom Mičel navodi, tada se javila nova nada:"Da li će preživeti ako ga budem očistio?". Na brzinu je našao komad drveta i ribarsku mrežu i vešto "upecao" malog pingvina koji se energično borio da se oslobodi. Nakon kratkog otpora bio je savladan i odnet u Tomov stan.

Setivši se praktičnih saveta iz mladosti, profesor se, koristeći puter, maslinovo ulje, šampon i deterdžent, bacio na čišćenje ulepljene ptice. Uz mnogo otimanja i nekoliko rana, uglavnom na Mičelovoj strani, pingvin je počeo da sarađuje, i malo po malo prvi znaci uspešne operacije čišćenja su se prikazali. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka