Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilarni Festival nauke u znaku 32.000 zadovoljnih posetilaca

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

 Izvor: Foto: promo

Deseti Festival nauke premijerno je predstavio 53 naučne postavke, 6 gostujućih trupa naučnika, zajedno sa 650 naučnika i naučnih demonstratora iz 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije a sve to na 7.000 kvadratnih metara u halama 3, 3A i 11 Beogradskog sajma.

Kroz četiri festivalska dana, jubilarni Festival nauke opravdao je reputaciju najvećeg festivala u Jugoistočne Evrope i pokazao da Beograd ubuduće može i treba da se nađe na mapi najboljeg naučnog provoda na svetu. Desetine hiljada posetilaca napustilo je ovogodišnje, deseto izdanje festivala sa utiscima za čistu desetku, noseći sa sobom najlepše uspomene na naučno druženje.

Na beogradski Festival nauke tako su stigli školarci iz celog regiona, a tokom četiri festivalska dana zabeleženo je više od 26.500 školskih poseta iz 550 osnovnih i srednjih obrazovnihih ustanova.  

Software:Adobe Photoshop CC 2017 (Windows) Created: 2016:12:18 13:50:20
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Pogledajte: Proslava jubileja: Ogromne kolone za put na Mars uz magazin National Geographic!

„Evolucija energije“, svojim eksplozivnim eksperimentima očarala je znatiželjne posetioce uvodeći ih u svet obnovljivih izvora energije. Svet biljaka, s druge strane, na sasvim nov način predstavio je Centar za promociju nauke kroz postavku „Inteligencija biljaka“ koja razbija sve mitove i donosi nova otkrića kada je inteligencija biljaka u pitanju.

Brojni posetioci poželeli su da se sami uvere u to kako je hodati po Marsu u uslovima slabe gravitacije, a zatim su otkrili i koja su to najopsanija mesta za život na našoj planeti. Hemičari su držali pažnju neobičnim eksperimentima koji su uključivali i pravljenje suvog leda ili slonovske paste za zube, a nedaleko od njih posetioci su mogli da se upoznaju sa mnogo manjim bićima, malenim tardigradama, koje su uprkos svojoj veličini toliko otporne da čak mogu da prežive i u svemirskim uslovima. Ljubitelji kriminalističkih serija videli su kako to zaista izgleda rešavanje zločina uz malu pomoć nauke, a mališani i njihovi stariji drugari, na zanimljiv način naučili su kako na ljudski organizam negativno utiču alkohol i narkotici.

Software:Adobe Photoshop CC 2017 (Windows) Created: 2016:12:18 13:49:21
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Pogledajte: 8 (od bezbroj) razloga da posetite Festival nauke (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka