Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Velika trka milosti: Priča o psima koji su spasili gradić na Aljasci

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Stanovnike gradića Noum na Aljasci je 1925. godine zahvatila epidemija difterije, a jedini lek je bio 800 kilometara daleko. Tada su im život spasili mašeri i psi sa sankama koje i dan-danas slave kao heroje.

 Izvor: Foto: Profimedia

Udaljeni gradić Noum na Aljasci se 1925. godine suočio se potencijalno fatalnom epidemijom i postojalo je samo nekoliko opcija koje bi stanovnike ovog grada spasile.

U januaru te sudbonosne godine, lekari su Noumu potvrdili simptome difterije kod nekih stanovnika, što ih je zabrinulo budući da je do 1921. godine više od 15.000 stanovnika SAD-a umrlo od posledica infekcije nosa i grla.

Saznajte i Odakle potiče današnji pas?

Bolest je predstavljala dodatnu opasnost za izolovane gradove budući da su lečenje mogli da nastave samo u većim gradovima, a u slučaju Nouma, jedini lek - antitoksin-  nalazi se 800 kilometara dalje u Enkoridžu. Ako tome dodamo nepovoljne vremenske uslove na Aljaci, jasno je da je put do leka bio još više otežan.

Ipak, tim pasa sa sankama je pokušao da spasi stanovnike Nouma u Velikoj trci milosti ili Trci za dopremanje seruma u Noum (serum run to Nome) 1925. godine.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka