Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji su najzagađeniji gradovi u Srbiji?

Srbija se nalazi na 10. mestu po smrtnosti od zagađenja vazduha. Koja je najzgađenija ulica u prestonici, kao i u kojim gradovima je vazduh veoma zagađen, saznajte u nastavku...

  Izvor: Pančevo Foto: Profimedia

Dve trećine građana Srbije živi u urbano-industrijskim sredinama u kojima je vazduh zagađen, jedna trećina udiše vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, a sa 137 umrlih na 100.000 stanovnika, deseti smo na planeti po smrtnosti od zagađenog vazduha.

Najzagađeniji gradovi

Jedna od najzagađenijih gradskih sredina u Srbiji je Beograd, te ne čudi što se u njemu nalazi i ulica u kojoj se najteže diše, reč je o Ulici despota Stefana, gde u zimskoj sezoni, kada nema ni košave, ni snega, koncentracije štetnih materija može da bude i pet puta veća od dozvoljene, piše Blic. Delovi prestonice koji spadaju u najzgađenije su i Novi Beograd i Vračar.

„Osim Beograda, kritični su i Novi Sad i Pančevo. U sva tri grada vazduh je 2014. godine bio nešto čistiji, ali je tokom 2015. godine došlo do pogoršanja kvaliteta. U Beogradu i Pančevu on je prešao u kategoriju jako zagađen, dok je u Novom Sadu ocenjen kao zagađen“, kaže Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine.

Sa stanovnicima ova tri grada saosećaju žitelji Valjeva, Kragujevca, Sremske Mitrovice i Užica, koji su takođe prethodne godine udisali prekomerno zagađen vazduh.

SZO:Čak 92 procenta svetske populacije izloženo velikoj zagađenosti vazduha

Izvori zagađenja

U svim mestima je 80 procenata zagađenja stiglo iz sektora energetike, odnosno iz individualnih ložišta u kojima se pali nekvalitetan ugalj.

Magla i smog koji su okovali ove gradove dolaze i od saobraćaja i industrije, ali i slabog vetra i stabilnog vremena koje se nedeljama unazada nije mnogo menjalo.

Na sreću, u ostalim gradovima Srbije brojke su varirale od čistog do neznatno zagađenog vazduha, govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka