Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici na tragu revolucionarnog otkrića: Baterija telefona koja se puni samo nekoliko sekundi?

Većina korisnika pametnih telefona se nakon nekoliko meseci suočava s istim problemom - sve češće i češće posežu za punjačem. Međutim, naučnici sa Univerziteta Centralna Florida su sve bliži neverovatnog otkrića.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tim naučnika sa Univerziteta Centralne Floride razvio je novi proces za pravljenje fleksibilnih superkondenzatora koji čuvaju više energije i mogu da se pune više od 30.000 puta bez značajnog oštećenja.

Nova metoda sa univerzitetskog centra za tehnologiju i nanonauku mogla da bi da bude revolucionarna u tehnološkom smislu i za mobilne telefone i električna vozila.

„Ukoliko bi se baterije zamenile ovim superkondenzatorima, mogli biste da napunite mobilne telefone za nekoliko sekundi i ne bi vam bio potreban punjač više od nedelju dana“, kaže Nitin Choudhary za časopis ACS Nano, piše Phys.

Otkrijte i Jeste li znali da krompir može da posluži umesto baterije?

Svi koji imaju pametne telefone prepoznaju problem: nakon otprilike 18 meseci, funkcija baterije kreće da opada i morate sve češće i češće da punite bateriju svog telefona.

Naučnici su analizirali upotrebu nanomaterijala kako bi poboljšali superkondenzatore koji bi mogli da poboljšaju ili čak zamene baterije u električnim uređajima.

To je pomalo nezgodno, jer bi superkondenzator koji zadržava onoliko energije koliko litijum-jonska baterija trebalo da bude mnogo, mnogo veći.

Crno, crnje, vantablek: 6 činjenica o najtamnijem materijalu na svetu

Tim naučnika je eksperimentisao sa primenom novootkrivenih dvodimenzionalnih materijala koji su debljine nekoliko atoma. Drugi naučnici su se trudili da isprobaju formulu s grafenom i drugim dvodimenzionalnim materijalima, ali sa polovičnim uspehom. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka