Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju: Prvi simptom Alchajmera ne mora da bude gubitak pamćenja

Na osnovu najnovijeg istrraživanja, naučnici su otkrili da gubitak jednog čula može da bude prvi znak Alchajmera, a ne gubitak pamćenja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači iz Opšte bolnice u Masačusetsu razvili su metod koji može da identifikuje rizik osobe za zavoj Alchajmerove bolesti na osnovu sposobnosti da prepoznaju i osete neprijatne mirise. 

Iako ovo nije prvi put da je miris bio istraživan kao simptom Alchajmera, on pruža najviše dokaza ove bolesti. 

Vođa istraživanja doktor Mark Albers je otišao toliko daleko da je rekao da bi Alchajmerova bolest mogla da se otkrije čak jednu deceniju pre nego što osoba počne da gubi pamćenje, putem čula mirisa. 

Saznajte i Umetnik kome je ustanovljen Alchajmer crtao autoportrete sve dok nije mogao da se seti svog lica

“Postoje dokazi da neurodegeneracija koja stoji iza Alchajmerove bolesti počinje da se razvija najmanje 10 godina pre pojave memorijskih simptoma odnosno gubitka pamćenja”, rekao je Albers. 

Studija je sprovedena na 183 pacijenta za koje se smatra da imaju povećan rizik razvoja ove bolesti i dokazano je da su osobe sa prvim znacima Alchajmera imali manje šanse da identifikuju i lako prepoznaju mirise. 

Kod njih je prvo testirana sposobnost prepoznavanja mirisa tako što im je dato da pomirišu 10 aroma: mentol, karanfilić, koža, jagoda, ljiljan, ananas, dim, sapun, grožđe i limun. 

Svetski dan Alchajmerove bolesti:10 ranih simptoma oboljenja

Nakon mirisanja, svaka osoba je upitana da li im je poznata neke od aroma i na šta ih podseća. 

Kao rezultat dokazano je da rani odnosno prvi znaci Alchajmera mogu da budu povezani sa čulom mirisom, odnosno, postepenim gubitkom istog.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka