Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA: Povlačenje leda na Arktiku od 1984. godine do danas (VIDEO)

Američka svemirska agencija NASA objavila je neverovatan snimak koji prikazuje kretanje i povlačenje arktičkog leda u periodu od 32 godine.

  Izvor: Foto: Printscreen/Youtube

Arktički led se smanjuje, a sa smanjenjem ledene mase raste rizik od zagrevanja vode i vazduha.

„Ono što smo videli tokom godina je da nestaje stariji led“, rekao je Volt Majer, istraživač morskog leda u Nasinom svemirskom centru "Godar" u Grinbeltu, u državi Merilend.

Zaboravljeni ljudi Arktika: Neizvesna sudbina u jeku klimatskih promena

Ovaj stariji, deblji led je kao bastion morskog leda: topla leta će istopiti sav mladi, tanak led, ali ne mogu u potpunosti da uklone stariji led. Ali ovaj stariji led postaje sve slabiji, jer ga ima manje, i preostali stari led je razbijen i tanji, tako da ovaj bastion više nije dobar kao nekad. Nasin studio za naučnu vizualizaciju stvorio je vizuelnu animaciju koliko arktičkog leda je nestalo od 1984. godine.

Godine 1984. je bilo 1,8 miliona kvadratnih kilometara leda koji je bio star najmanje pet godina u svom najnižem godišnjem iznosu. Do septembra 2016. ostalo je samo 110 hiljada kvadratnih kilometara.

Ova vremenska animacija takođe pokazuje kako se ledena masa kreće tokom godišnjih doba i godina. Dok se površinski deo morskog leda skuplja, stariji led se takođe smanjuje, čineći čitav ledeni blok slabijim zbog tankog mlađeg leda. Na snimku je mlađi led prikazan tamnijom nijansom, dok je stariji led beo, prenosi Sputnjik.

Umetnost na ledu: Pijanista svira na Arktičkom okeanu (VIDEO)

Naučnici Univerziteta u Koloradu našli su način da prate kretanje i starost arktičkog morskog leda pomoću satelitskih pasivnih mikrotalasnih instrumenata, meteoroloških satelita i podataka sa bova. Instrumenti su detektovali „osvetljenost temperature“ koja se dobija očitavanjem temperature, teksture, saliniteta i količine snega na ledu.

„To je kao knjigovodstvo. Pratimo morski led dok se kreće, sve dok se ne otopi ili ne napusti Arktik“, rekao je Majer.

Američka svemirska agencija NASA objavila je neverovatan snimak koji prikazuje kretanje i povlačenje arktičkog leda u periodu od 32 godine.
Izvor: YouTube

Izvor: Blic

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka