Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovija istraživanja otkrivaju zašto je Van Gog zaista odsekao sebi uho

Prema mišljenju mnogih istoričara umetnosti, odluku Vinsenta Van Goga da odseče sebi uho su najverovatnije ubrzale porodične vesti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Njegov potez odsecanja uha se dosad tumačio kao dokaz umetnikove mentalne bolesti i krajnji rezultat žestoke svađe sa kolegom Polom Gogenom.

Međutim, dramatična odluka Vinsenta Van Goga da odseče svoje uho može imati još jednostavnije rešenje.

Prema rečima istoričara, okidač je najverovatnije bila vest da se njegov rođeni brat verio. 

Misterija Van Gogove povrede: Šta se zapravo dogodilo sa slikarovim uhom?

Nova istraživanja sugerišu da je Van Gog saznao da mu se brat Teo verio na dan kad je odsekao svoje uho, 23. decembra 1888. godine, piše Telegraph.

Stručnjaci veruju da je ovo saznanje uplašilo Van Goga da će ostati sam, bez novca i da će pritom izgubiti finansijsku podršku brata koja mu je i omogućila da svoj život posveti umetnosti.

Istoričar umetnosti Martin Bejli kaže da su ove novosti verovatno pojačale Van Gogovu uznemirenost i izazvale destruktivni akt samopovređivanja.

„Samo nekoliko sati pre nego što će odseći sebi uho, Van Gog je dobio pismo iz Pariza u kome je pisalo da je njegov brat sreo Džoanu Bonger, mladu Holanđanku koja boravi u Parizu i da su odlučili da se venčaju“, kaže Bejli u svojoj novoj knjizi Studio of the South: Van Gogh in Provence

"Van Gog je bio oduševljen veridbom svog brata i praktično je nezamislivo da će odseći sebi uho samo nekoliko sati nakon što je primio vesti uprkos svim poteškoćama s kojima se sretao, čak i pogoršanjem odnosa s Gogenom", kaže Bejli.

Pročitajte i Pismo Van Gogovog doktora otkriva misteriju slikarovog odsečenog uha

Veridba možda nije bila ključni razlog, ali je pokrenula i pojačala njegovo inače destruktivno ponašanje.

Pisma između članova porodice Van Goga se čuvaju u arhivi u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu i pokazuju da je umetnik primio Teovo pismo o finansijskoj pomoći 23. decembra.

Sadržaj pisama je sada izgubljen, ali budući da je stariji brat Džo Bonger tvrdio da je primio pismo istog dana sa vestima o veridbi, postoji mogućnost da je i Van Gog zaista bio upućen u Teove planove o ženidbi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka