Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatija evropska mumija: Dosadašnji rezultati rekonstrukcije glasa Ledenog čoveka (AUDIO)

Naučnici su uspeli da rekonstruišu glas Ecija, ledenog čoveka čiji su ostaci stari 5.300 godina pronađeni u Alpima, na granici Italije i Austrije.

  Izvor: Holandski umetnici Adrie i Alfons Kenis, koji su napravili rekonstrukciju Ecija. Foto: Profimedia

Otkad su njegovi ostaci pronađeni ispod glečera u italijanskim Alpima 1991. godine, Eci - omiljena mumija na svetu ne prestaje da privlači pažnju naučnika širom sveta. Ovog puta, tim italijanskih naučnica je rekonstruisao glasne žice Ecija u želji da otkrije kakav je glas imao.

Zbog Ecija, nauka ne miruje: Nova saznanja o Ledenom čoveku rasvetlila brojne dileme o Evropi pre 5.300 godina

Tim je ovaj projekat najavio još u februaru, a u toku istraživanja je korišćen niz CT skeniranja kako bi se utvrdila struktura vokalnih žica i vokalnog trakta, bazirana na njihovoj dužini. Matematički modeli i softver su korišćeni da se prikupe informacije o gustini i tenziji vokalnih žica i gustini i sastavu tkiva grla, a rezultat je grub prikaz Ecijevog glasa.

Kakav je glas Ledenog čoveka? Naučnici veruju da je Ecijev glas imao frekvenciju između 100 i 150 herca, što je u skladu sa današnjim prosečnim muškarcem. 

Eci još uvek pomaže nauci:Stomak Ledenog čoveka otriva tajne drevnih migracija

Zvuk koji možete čuti na snimku ispod podseća na grub muški glas strastvenog pušača.

Italijanski naučnici tek treba da inkorporiraju efekte mekog tkiva u ustima i grlu, kao i tenziju i gustinu glasnih žica kako bi dobili precizniju rekonstrukciju.

„Ne možemo da kažemo da smo rekonstruisali Ecijev originalni glas, zato što nam nedostaju neke krucijalne informacije“, rekao je vođa istraživanja Rolando Fustos iz italijanske bolnice Bolcano za Discovery news. „Ovo je polazna tačka za dalja istraživanja“, dodaje Fustos.

Naučnici su uspeli da rekonstruišu glas Ecija, ledenog čoveka čiji su ostaci stari 5.300 godina pronađeni u Alpima, na granici Italije i Austrije.
Izvor: YouTube

Pročitajte i Poslednji sati ledenog čoveka

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka