Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova otkrića na Jupiterovom satelitu: Šta je NASA videla na Evropi?

Nakon dramatičnih najava, NASA je juče razotkrila da “iznenađujuće” otkriće na Evropi, Jupiterovom satelitu.

  Izvor: Foto: Profimedia

“Okean na Evropi se smatra jednim od mesta koja najviše obećavaju da bi se na njima mogao naći život u Sunčevom sistemu”, rekao je Džef Joder, administrator NASA na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj 26. septembra u prostorijama direkcije Habl teleskopa u SAD.  

Američka nacionalna agencija za svemir i astronautiku, poznata po akronimu NASA, najavila je da će na ovoj telekonferenciji za novinare razotkriti poslednje nalaze o kako je rečeno ”iznenađujućoj aktivnosti” na Jupiterovom satelitu Evropa.

Otkrijte i Kakvu je ulogu Jupiter imao u formiranju ranog Sunčevog sistema?

Ova neobična najava privukla je značajnu pažnju svetskih i domaćih medija. Konferencija je uživo prenošena i na Elementarijumu. Brojni kritičari aktuelne NASA politike u odnosima sa javnošću brzo su okarakterisali ovaj poziv kao senzacionalizam, a mnogo se diskutovalo kako NASA oko jednog otkrića opet pravi puno dima.

Ispostavilo se da otkriće nije dim, ali jeste, i to bukvalno – vodena para.

Naime, NASA  je ovom prilikom objavila da su na snimcima sa Habl teleskopa uočeni mogući oblaci vodene pare na Evropi. Oni se naziru na oko 160 kilometara iznad ledene površine, a snimljeni su kada je Jupiterov satelit prolazio ispred ove planete u januaru 2014. godine.

Do ovog otkrića je došao tim koji predvodi Vilijam Sparks dok je pokušavao da posmatranjem sazna više detalja o Evropinoj atmosferi. Međutim, Sparks i saradnici su na tri snimka neočekivano uočili pojavu koja može da predstavlja vodenu paru.

Ovi rezultati ipak nisu onako iznenađujući kako su najavljeni. Pretpostavka o postojanju vodene pare na Evropi postoji od 2012. godine, a ovi nalazi bi mogli da je potvrde.

Evropa je veličanstven zaleđeni svet koji već dugo na Zemlji budi maštu. Kao jedan od više od 60 satelita koliko ih kruži oko Jupitera, Evropa je tema brojnih spekualcija da bi ispod večnog leda koji je prekriva mogli postojati uslovi za život.

Pročitajte i 10 stvari koje treba da znate o Jupiteru

“Gejzir” sa vodenom parom će bez sumnje ohrabriti ovakva razmišljanja. Najverovatnije je da para potiče iz okeana koji se, očigledno je, nalazi u tečnom stanju ispod ledene površine.

Ukoliko su ove pretpostavke tačne, postojanje gejzira vodene pare otvara i neke tehničke mogućnosti za istraživanje Evrope – para bi znatno olakšala prikupljanje uzoraka.   

Otkriće je istovremeno i još jedan podvig najpoznatijeg svemirskog teleskopa. Pol Herc, direktor Nasinog odeljenja za astrofiziku, napomenuo je da ovo otkriće govori i o mogućnostima Habl teleskopa.

“Habl je još jednom pokazao da može da napravi opservacije za koje nije dizajniran”, rekao je Herc.

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka