Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija rešena nakon 20 godina: Gde je nestala Amelija Erhart?

Prva žena koja je preletela Atlantski okean, Amelija Erhart, napustila je Papua Novu Gvineju 2. jula 1937. godine tokom pokušaja obilaska sveta duž ekvatorijalne rute, a četiri meseca nakon polaska na put, izgubio joj se svaki trag.

  Izvor: Foto: Profimedia

Prva žena pilot Amelija Erhart umrla je na udaljenom ostrvu u Južnom Pacifiku, smatraju istraživači koji već 22 godine pokušavaju da reše misteriju njenog nestanka, piše Newsweek.

Međunarodna grupa TIGHAR verovala je da su Amelija Erhart i njen navigator Fred Nunan sleteli na ostrvo Nikumaroro u Kiribatiju, ili blizu njega.  Trebalo je da slete na ostrvo Holand udaljeno od Nikumarora oko 630 kilometara, ali im je ponestalo goriva i morali su da odustanu od daljeg putovanja. 

Nikumaroro, poznato i kao Ostrvo bašta, nije naseljeno. To je atol u Tihom okeanu. 

Pogledajte snimak Amelije Erhart nastao nekoliko minuta pred njen poslednji let

Tokom prezentovanja rezultata istrage, Rik Džilspaj iz TIGHAR-a, tvrdio je da je Erhartova uputila više od 100 radio-poziva upomoć između 2. i 6. jula 1937. od kojih su neki primljeni u Teksasu i Melburnu. 

Erhartova i Nunan napustili su Papuu Novu Gvineju 2. jula 1937. tokom pokušaja obilaska sveta duž ekvatorijalne rute. Četiri meseca od polaska na putovanje, više ih niko nije video ni čuo. 

Džilspaj smatra da je Erhartova prizemljila svoju letelicu lokid elektra na Nikumaroro sa malo goriva u rezervoaru, koje joj je omogućilo da šalje pozive upomoć. 

Jedna osoba koja tvrdi da je čula njene pozive tada je bila 16-godišnja devojčica koja je slušala radio u svojoj kući u Floridi. Tinejdžerka je opisala konfuzne pozive upomoć, među kojima je reč “Njujork” upotrebljena nekoliko puta. 

U jednom od poslednjih poziva, Erhartova je pominjala podizanje nivoa vode, što je Džilspaja navelo da pomisli da je avion delimično bio u vodi. 

Saznajte i Naučnici pronašli deo aviona Amelije Erhart

TIGHAR smatra da je Erhartova bila povređena i da su ona i Nunan uspeli da prežive neko vreme na ostrvu jedući školjke, ribe i ptice i pijući kišnicu. Grupa smatra da je slavna žena pilot umrla u kampu koji su sami napravili na jugoistoku ostrva i da je njen avion pao sa ivice grebena na kojoj se nalazio.Ostrvo je istraženo više puta, ali ostaci aviona nisu pronađeni. Sledeća ekspedicija uključiće i podmornice, koje će pretražiti morsko dno. 

Erhartova je proglašena mrtvom 5. januara 1939, a u izveštaju se navodi da je “ostala bez goriva i pala u okean”. 

Prema drugoj teoriji, Erhartova je bila špijun i njen avion oborila je japanska vojska ili ju je zarobila i ubila nedugo pošto je sletela.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka