Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju: Od sudara galaksija do gravitacionih talasa prođe 10 miliona godina?

Nakon što se dve galaksije sudare, potrebno je da prođe 10 miliona godina pre nego što spajanje njihovih centralnih crnih rupa izazove pojavu gravitacionih talasa, otkrivaju naučnici dodajući da je ovaj period znatno brži nego što ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko se dve galaksije sudare, spajanje njihovih centralnih crnih rupa će izazvati gravitacione talase. Međunarodni naučni tim je izračunao da do ove pojave dolazi 10 miliona godina nakon što se dve galaksije spoje, što je mnogo brže nego što se ranije pretpostavljalo.

U svojoj teoriji relativnosti, Albert Ajnštajn je predvideo gravitacione talase pre više od jednog veka, a ove godine su detektovani po prvi put. Američka opservatorija za gravitacione talase LIGO snimila je takve krivine u svemiru, koje su nastale spajanjem dve velike crne rupe, piše Phys.

Gravitacioni talasi: Nova potvrda Ajnštajnove teorije

Istraživanje gravitacionih talasa, a samim tim i porekla univerzuma se nastavlja: do 2034. godine tri satelita će biti lansirana u svemir u okviru projekta Evropske svemirske agencije za merenje gravitacionih talasa na nižim frekvencijama koristeći lasersko-interferometarsku svemirsku antenu.

Do sada nije bilo moguće predvideti tačku u kojoj se gravitacioni talasi aktiviraju i šire prostorom kada se galaksije spajaju. Međunarodni tim astrofizičara sa Univerziteta u Cirihu, Instituta za svemirsku tehnologiju u Islamabadu, Univerziteta Hejdelberga i kineske Akademije za nauku, sada je izračunao po prvi put koristeći obimnu stimulaciju.

Brže nego što se očekivalo

Svaka galaksija ima supermasivnu crnu rupu u svom jezgru, koja može da sadrži milione, a čak i milijardu solarnih masa. U realnoj simulaciju univerzuma, simulirano je spajanje dve galaksije stare 3 milijarde godina koje se nalaze jedna blizu druge.

Uz pomoć superkompjutera, istraživači su izračunali vreme koje je potrebno da dve centralne crne rupe sa oko 100 miliona solarnih masa emituju jake gravitacione talase nakon što se galaksije sudare.

„Rezultati su bili iznenađujući“, objašnjava Lusio Majer sa Instituta za računarske nauke na Univerzitetu u Cirihu, piše Science Daily.

Saznajte i6 stvari koje treba da znate o gravitacionim talasima

„Spajanje dve crne rupe je već pokrenulo prve gravitacione talase nakon 10 miliona godina, što je oko 100 puta brže nego što se ranije pretpostavljalo“, kaže Majer.

Jednogodišnja simulacija

Kompjuterska simulacija, koja je trajala više od godinu dana, sprovedena je u Kini, Cirihu i Hejdelbergu. Projekat je zahtevao inovativni kompjuterski pristup sa brojnim numeričkim kodovima na različitim superkompjuterima. U toku procesa, svaki superkompjuter je bio odgovoran za izračunavanje određene faze konvergencije dve masivne crne rupe i njihovih galaksija.

U poređenju s prethodnim modelima, odnos između orbite centralnih crnih rupa i realnih struktura matičnih galaksija je bitan faktor u ovoj simulaciji.

Otkrijte i Zbog čega je otkriće gravitacionih talasa toliko važno?

„Naši proračuni mogu da omoguće snažnu prognozu stope spajanje supermasivne srne rupe u ranoj fazi univerzuma“, kaže Majer.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka