Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Upoznajte prelepu Meritamon: Lice Egipćanke rekonstruisano na osnovu mumije stare najmanje 2.000 godina! (FOTO)

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Stručnjaci Univerziteta Monaš u Melburnu uspeli su da otkriju svetu svu lepotu staroegipatskih žena.

Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Meritamon, koja je živela u starom Egiptu pre oko 2.000 do 3.500 godina, bila je u trenutku smrti stara između 18 i 25 godina.

Varša Pilbrou, biološki antropolog Univerziteta u Melburnu, istakla je da je ovaj projekat pokrenut ne bi li se drevnoj lepotici udahnuo novi život zahvaljujući modernim tehnologijama. 

Pogledajte 5 zanimljivih rekonstrukcija lica istorijskih ličnosti (FOTO)

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: YouTube/Printscreen

Ime ove prelepe žene izgubljeno je i zaboravljeno tokom minulih vekova, pa su je naučnici nazvali Meritamon - „ona koju voli bog Amon“.

„Zahvaljujući tome, ona je mnogo više od nečega fascinantnog što možemo izložiti“, objasnila je Pilbrouova i dodala da će ona pomoći studentima da bolje razumeju i analiziraju ljudsko telo.

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: YouTube/Printscreen

Nakon detaljnog digitalnog skeniranja mumije, odnosno njene lobanje, stručnjaci su uspeli da, uz upotrebu 3D štampača, rekonruišu lice ove mlade žene.

Otkrijte5 stvari koje niste znali o Tutankamonovoj mumiji

Kako piše Futurity, bilo je potrebno čak 140 sati kako bi se izradila lobanja koja je upotrebljena za rekonstrukciju Meritamoninog lica, ne računacijući sate rada anatomskog i neurološkog odeljenja koje je dočaralo svu njenu lepotu.

Najnovije

Priroda

Nauka