Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Ecija, nauka ne miruje: Nova saznanja o Ledenom čoveku rasvetlila brojne dileme o Evropi pre 5.300 godina

Najbolje očuvana evropska mumija, koja je pronađena 1991. godine u austrijskim Alpima, ne prestaje da otkriva tajne svog vremena naučnicima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nakon što smo saznali da Eci danas na Starom kontinentu ima devetnaet živih potomaka i da su svi oni redom muškog pola, kao i ubrzo pošto su naučnici pokrenuli projekat u okviru kojeg će utvrditi kao je zvučao njegov glas, stižu nove zanimljive vesti o Ledenom čoveku.

Kako piše američki National Geographic, Eci je definitivno evropska najstarija poznata ličnost: punih 25 godina se naučnici bave svim detaljima vezanim za njegov život, anatomiju, doba u kojem je živeo i sl, a mediji pažljivo prate sva saznanja o Ledenom čoveku. Ovih dana svet se divi jer je nauka omogućila da saznamo još nešto o njemu: u čemu je bio obučen u trenutku smrti – pre oko 5.300 godina!

Kada je pronađena neobična mumija istetoviranog čoveka, na sebi je imala kaput, pantalone od kože, krznenu kapu i cipele punjene slamom. Međutim, tokom minulih milenijuma krzno i koža od kojih je napravljena Ecijeva odeća raspali su se, pa naučnici nisu uspevali da utvrde na koje su se životinje tadašnji Evropljani oslanjali pri izradi odeće. Sve do danas.

Pročitajte:Poznata devetnaestorica Ecijevih rođaka koji žive danas

Saznanja o tome koje su životinje korišćene – domaće ili divlje, lokalne ili „uvozne“ – važne su kako bi se stekao uvid u svakodnevnicu u kojoj su Eci i njegovi savremenici živeli. Tako bismo mogli da otkrijemo da li je odeća nošena isključivo iz praktičnih razloga ili je bila odraz društvenog statusa, jesu li životinje birane nasumično ili je određena koža imala veću vrednost u tadašnjem društvu...

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka