Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi otkrivaju: Prva piramida na svetu se nalazi u Kazahstanu?!

Naučnici otkrili ostatke piramide koja je izgrađena 1.000 godina pre piramida u Egiptu, a pronađena je u Karagandi, udaljenoj regiji Kazahstana.

  Izvor: Foto: Printscreen/Youtube

Ranije nepoznata piramida u egipatskom stilu otkrivena je u udaljenoj regiji Kazahstana, oko 6.276 kilometara severoistočno od Kaira. Struktura je trenutno u ruševinama, ali se smatra da je u pitanju dvojnik poznate Džozerove piramide u Egiptu, koja je sagrađena 1.000 godina ranije. Arheolozi su je otkrili pre najmanje jedne godine, ali su do sada ovo otkriće držali u tajnosti, a ovih dana će istražiti neotvorene odaje kompleksa piramide, piše Daily Mail.

„Sagrađena je pre više od 3.000 godina u Saryarki za lokalnog faraona, lidera lokalnog moćnog plemena i datira iz kasnog bronzanog doba“, kaže arheolog Viktor Novozhenov.

Pogledajte i Šta se krije u unutrašnjosti piramida? (VIDEO)

Slike ove piramide otkrivaju ono što Novozhenov naziva senzacionalnim otkrićem, a koje pokazuju već iskopane artefakte na nalazištu i raspored temelja piramide.

Ovo neverovatno otkriće je predvodio tim naučnika sa Instituta za arheologiju Saryarkinsky u Karagandi pod vođstvom Igora Kukuškina.

„Oblik ove neverovatne konstrukcije nas je podsetio na poznatu Džozerovu piramidu u Egiptu“, kaže Novozhenov.

U sovjetsko vreme, Karaganda je bio nadimak za nedođiju i destinaciju političke izgnanike iz mnogih delova bivšeg SSSR-a. Ipak, ovo otkriće pokazuje da je u pitanju mesto bogate kulture.

Fotografije arheološkog nalazišta pojavila se danas ističući mauzolej koji je nazvan piramida Begazinskaja, izgrađena pre između 3.000 i 3.500 godina. 

Upoznajte skrivenu lepotu Kazahstana: Bajkovito jezero Kaindi

Arheolog Viktor Varfolomev je rekao da je mauzolej pronađen u distriktu Šet u regiji Karaganda, u centralnom Kazahstanu, na desnoj obali reke Talda. Celo nalazište sadrži više od 27 konstrukcija koje datiraju iz različitih epoha, a najveća zgrada ima pet nivoa kamenja. Odaja ima sedam metara u prečniku. 

Piramide postoje i na drugim mestima poput Meksika i Kine, ali ovo bi mogla da bude prva u Kazahstanu.   

Naučnici otkrili ostatke piramide koja je izgrađena 1.000 godina pre piramida u Egiptu, a pronađena je u Karagandi, udaljenoj regiji Kazahstana.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka