Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili zašto su zmije toliko dugačke

Najnovija istraživanja su otkrila zašto zmije imaju dugačka tela, a ovo otkriće bi moglo da pomogne ljudima prilikom povrede kičme. Evo o čemu je reč...

  Izvor: Foto: Profimedia

Zmije svoje dugo, vitko telo duguju jednom jedinom genu, pokazala su istraživanja. 

Gen Oct4 reguliše matične ćelije i utiče na rast srednjeg dela ili torza kičmenjaka, piše Independent.

Pogledajte iKako izgleda kada zmija „zarobi“ samu sebe? (VIDEO)

Kod zmija, evolucija reptila rezultira time što OCt4 ostaje duže aktivan nego kod razvoja ostalih reptila.

„Formacija različitih delova tela funkcioniše poput takmičenja najjačih ruku, samo kod gena. Geni koji su uključeni u formiranje torza treba da prestanu sa svojom aktivacijom kako bi geni uključeni u formiranje repa mogli da počnu da rade“, kaže dr Rita Aires sa Instituta Gulbenkian de Ciencia u Lisabonu.

„U slučaju zmija, došli smo do otkrića da gen Oct4 ostaje aktivniji tokom dužeg perioda razvoja embriona što objašnjava zašto zmije imaju tako duga tela i veoma kratak rep“, kaže Aires.

Saznajte i Čovek koji živi sa 60 smrtonosnih zmija

Razumevanje uloge gena Oct4 u održavanju dugačkog tela kod zmije može da baci novo svetlo na regeneraciju kičmene moždine, naučnici otkrivaju.

Autor studije dr Moises Mallo kaže: „Identifikovali smo ključni faktor koji omogućava neograničeni rast trupa. Sada ćemo istražiti da li možemo da koristimo gen Oct4 i regiju DNK kako bismo produžili njihovu aktivnost da se prošire ćelije koje čine kičmenu moždinu pokušavajući da se regenerišu u slučaju povrede“, kaže Mallo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka