Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petnaestogodišnja studija otkriva: Žene bez krajnika i slepog creva su plodnije?

Istraživanja otkrivaju da operacije uklanjanja slepog creva ili krajnika (ili oba) ne mogu negativno da utiču na reproduktivno zdravlje žene, već naprotiv, mogu da povećaju šanse za začeće trudnoće u daljem životu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici sa Univerziteta Dandi su analizirali medicinske izveštaje više od polovine žena u Velikoj Britaniji. Oni su tvrdili da operacije mogu da utiču na plodnost ili da postoji neko drugo bihevioralno objašnjenje.

Opsežna petnaestogodišnja studija je pokazala da na svakih 100 trudnica koje nisu imale nikakve obavljene operacije dolazi 134 žena koje su odstranile slepo crevo, 149 koje su odstranile krajnike i 143 sa izvađenim krajnicima i slepim crevom, prenosi BBC.

Jedan od istraživača dr Sami Šimi kaže da većina doktora pogrešno smatra da će uklanjanje slepog creva oštetiti plodnost.

„Ovo istraživanje je veoma važno u uveravanju mladih žena da uklanjanje slepog creva neće redukovati njihove šanse za začeće. Štaviše, gledajući zajedno slepo crevo i krajnike, ova studija potvrđuje da odstranjivanje upaljenih organa ili organa koji bi mogli da budu predmet upale popravlja šanse za ostajanje u drugom stanju“, istakao je Šimi.

Objašnjavanje rezultata, objavljenih u časopisu Fertility and Sterility, veći je izazov.

Jedno od mogućih bioloških objašnjenja jeste da hronične upale krajnika ili slepog creva negativno utiču na telo, što pogađa i jajnike i matericu.

Tim naučnika zastupa drugo mišljenje koje se bazira na bihevioralnom pristupu, koje uzima za pretpostavku da seksualno liberalnije žene imaju veće šanse da zatrudne, ali i da dobiju neku od bolesti koje izazivaju upalni proces što može dovede do odstranjivanja slepog creva.

„Ovo je zanimljiv rad koji sugeriše da je hiruško uklanjanje slepog creva i krajnika (ili oboje) kod mladih žena povezano sa povećanjem njihove plodnosti u kasnijem životu“, kaže Alan Pacey sa Univerziteta Šefild. 

Uprkos veoma zanimljivim rezultatima, naučnici objašnjavaju da im je potrebno još vremena da utvrde o čemu je reč i da ne treba prerano izvlačiti zaključke.

Moguće je da će istraživanje doneti nove načine lečenja, ali stručnjaci apeluju na žene da ne odstranjuju krajnike i slepo crevo bez razloga.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka