Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Viminacijumu otkrivene zlatne i srebrne magijske pločice

Arheolozi su na lokalitetu Viminacijum pronašli značajne, jedinstvene pločice od zlatnog i srebrnog lima, ispisane magijskim simbolima, koje potiču iz 4. veka nove ere.

  Izvor: Foto: BETAPHOTO/MIOMIR KORAC/DS

Direktor arheološkog instituta i vođa istraživanja, Miomir Korać objasnio je da je do sada na teritoriji rimskog carstva otkriveno oko 1.500 pločica, ali su u najvećem broju slučajeva načinjene od olova, zbog magijskih svojstava tog metala, dok su zlatne pločice izuzetno retke.

„Reč je o mediju kojim su se određene osobe obraćale natprirodnim silama ili radije božanstvima ili demonima sa različitim molbama. Najčešće su u pitanju kletve ili vradžbine vezivanja, kakve su na primer i ljubavne čini“, ističe Korać.

Prema njegovim rečima, jedinstvenost dve otkrivene pločice je u tome što je na jednoj tekst u potpunosti sastavljen od različitih simbola, a na drugoj je starogrčki alfabet, ali nepoznati jezik, što je krajnje neuobičajeno.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: BETAPHOTO/MIOMIR KORAC/DS

„Praksa je bila da se napiše tekst na starogrčkom ili latinskom koji objašnjava šta se traži od onostranih sila, uz eventualno dodat tekst načinjen od reči poznatih kao voces mysticae, što je bio jezik razumljiv demonima. Na kraju, dodavani su simboli nazivani charakteres koji su pozivali različite sile“, otkriva Korać.

Veruje se da je reč o prastarim astrološkim znacima, od kojih svaki predstavlja određenu planetarnu ili kosmičku silu, dok kod hrišćana označavaju anđele i druge natprirodne sile.

Defihiones su najčešće polagani u reke, mora, zemlju, bunare ali i grobove prerano ili nasilno umrlih, da bi se osiguralo da će zahtev stići do onih kojima je upućen. U tom kontekstu će nalazi fizičkih antropologa, koji će utvrditi pol i uzrast pokojnika, biti još interesantniji“, navodi Korać.

Korać predvodi arheološki tim od 25 istraživača, 13 mladih doktora nauka i 12 mladih doktoranata, a novo otkriće zabeleženo je u krugu termoelektrane Drmno.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka