Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Neverovatno otkriće: Najstariji karcinom pronađen na kosti fosila starog 1,7 miliona godina

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Otkriće najstarijeg slučaja raka na nožnom prstu fosila u Južnoafričkoj Republici mogao bi značajno da pomogne moderna medicinska istraživanja najopakije bolesti današnjice.

 Izvor: Foto: Printscreen/Youtube

U regiji Južne Afrike, koja je bogata fosilima i poznata kao Kolevka čovečanstva, naučnici su pronašli najraniji odnosno najstariji slučaj trenutno najrasprostranjenije bolesti. Koristeći tehniku 3D, naučnici su dijagnostikovali agresivni tip karcinoma, osteosarkoma u kosti stopala koja je pripadala ljudskom predaku, koji je umro u pećini Svartkrans pre 1,6 i 1,8 miliona godina, piše američko izdanje National Geographic.

Koristeći metod nazvan mikro CT snimanja, istraživački tim je analizirao detaljne skenove 2D i 3D unutrašnjosti fosila. Slike su snimile razliku u gustini unutar kosti i prikazale su pogled na fragment kosti iz svih pravaca.

Abnormalni model rasta koštanog tkiva, uključujući prepoznatljiv izgled koji podseća na karfiol, odvela je naučnike do dijagnoze stanja osteosarkoma, koji se danas uglavnom javlja kod dece i mladih.

Agencija za istraživanje raka:116 stvari koje povećavaju rizik

„Uporedili smo slike i videli pun pogodak“, rekao je koautor studije Edvard Odes sa Univerzititat Witwatersrand misleći na skenove biopsiju fosila i modernog čoveka.

Fragment kosti prsta sa levog stopala fosila je jedini deo skeleta koji je pronađen, a tako mali broj informacija onemogućava određivanje kojoj čovečjoj vrsti pripada pronađeni fosil, da li je u pitanju dete ili odrasla osoba, kao i da li je karcinom bio uzrok smrti.

Otkriće britanskih i južnoafričkih naučnika pobija tvrdnje da je karcinom moderna bolest, koja je uglavnom prouzrokovana faktorima životnog stila.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu South African Journal of Science, sugeriše da, iako moderni način života povećava rizik od karcinoma, naročito u industrijski razvijenim zemljama, okidači za bolesti su ugrađeni dugoboko unutar ljudske prošlosti i evolucije.

Pročitajte i Zašto rak najčešće napada određene organe?

„Možete da razmišljate da li da pređete na paleo dijetu, možete da imate čisto okruženje, ali kapacitet za ove bolesti je drevan i to je u nama bez obzira šta radite na sebi“, kaže Odes.

Benigni tumor

Arheolozi ovog tima su takođe pronašli i fosil Australopithecus sediba star 2 miliona godina sa benignim karcinomom, koji je otkriven u pršljenu deteta, a pronađen je u naselju Malapa, nekoliko kilometara od Swartkrans, piše britanski Telegraph.

Svetski dan borbe protiv raka: 10 činjenica o jednoj od najopasnijih bolesti današnjice

Prethodno najstariji nemaligni tumor je bio pronađen na rebru neandertalca od oko 120.000 godina u Hrvatskoj.

Naučnici ističu da je izuzetno retko da se tumor nađe na leđima i dodali su da činjenica da ovakav tumor postoji kod deteta pobija pretpostavke da moderni ljudi imaju veće šanse za razvoj karcinoma kao rezultat posledice dužeg života od predaka.

Pokretna meta

Tim naučnika svoje rezultate smatra veoma važnim podsetnikom da je karcinom pokretna meta. Naše drevno poreklo nas je obdarilo genima koje sadrži kapacitet za karcinom, ali bolest se manifestuje na bezbroj načina kada smo izloženi promenama u našem okruženju.

Saznajte i Zašto neki pušači dobijaju kancer, a neki ne?

Na primer, karcinom želuca je bio dominantan sve do kasnog 19. veka, verovatno zbog kancerogenih materija iz hrane, dok je danas u porastu karcinom debelog creva, verovatno zbog dijete bogate visoko zasićenim mastima.

Otkriće najstarijeg slučaja raka na nožnom prstu fosila u Južnoafričkoj Republici mogao bi značajno da pomogne moderna medicinska istraživanja najopakije bolesti današnjice.
Izvor: YouTube

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka