Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju: I drveće spava?

Ideja da hrast ili smreka noću dremaju ili odlaze na spavaje deluje neobično, ali naučnici su uspeli da detektuju fizičke promene na drveću koje, na neki način, odgovaraju procesu spavanja kod ljudi i životinja ili makar našem dnevnom ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici iz Austrije, Finske i Mađarske su koristili laserske skenere kako bi analazirali dva stabla i proučavali milion različitih tačaka preko njihove površine. Došli su do zaključka da se drveće zapravo kreće tokom noći, a ovaj fenomen koje su naučnici još iz vremena Čarsla Dikensa primetili u manjim biljkama. 

„Naši rezultati pokazuju da se celo drvo spusti tokom noći, što se može zaključiti po promeni položaja lišća i grana“, rekao je naučnik sa Instituta za geoprostorna istraživanja u Finskoj Eetu Puttonen.

Saznajte i 10 zanimljivosti koje niste znali o drveću

„Promene nisu prevelike, već svega deset centimetara za drvo visoko 5 metara, ali su bile sistematične toliko da su instrumenti uspeli da ih zabeleže“, dodao je Puttonen.

Kako vreme i lokacija ne bi bile presudne za istraživanje, naučnici su proučavali jedno drvo u Finskoj, a drugo u Austriji, pod mirnim vremenskim uslovima bez vetra. Lišće i grane su postepeno opadale, a najniža pozicija se ostvarila nekoliko sati pre izlaska sunca. 

Ujutru, drveće je u roku od nekoliko sati ponovo zadobilo svoju prvobitnu visinu i formaciju.

Naučnik mađarskog Centra za ekološka istraživanja Andraš Žlinski objašnjava da je spuštanje grana verovatno uzrokovano padom pritiska vode unutar ćelija drveta, odnosno turgorovom pritiskom.

„To znači da su grane i list stabljike manje rigidne, a više sklone padu pod sopstvenom težinom“, rekao je Žlinski za britanski časopis New Scientist

Najlepše drveće na svetu: 10 veličanstvenih stabala

Naučnici smatraju da nije nemoguće da drveće odmara svoje grane tokom noći, jer njihovo podizanje tokom dana omogućava bolju poziciju za hvatanje sunčeve svetlosti, a tokom noći nema svetla, pa samim tim ni potrebe za rasipanjem energije u podignutom položaju.  

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka