Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su dinosauri počeli zapravo da nestaju?

Nova istraživanja pokazuju da je izumiranje dinosaura počelo čak 50 miliona godina pre udara asteroida koji je doveo do njihovog konačnog nestanka!

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako su naučnici dugo verovali da je udar asteroida od pre 66 miliona godina doveo do istrebljenja ovih stvorenja koja su do tada suvereno dominirala planetom Zemljom, nova istraživanja pokazuju da je proces njihovog izumiranja počeo milionima godina ranije, prenosi Independent.

Istraživanje naučnika Univerziteta u Redingu pokazalo je da je stopa reprodukcije kod dinosaura bila daleko ispod nivoa izumiranja već oko 50 miliona godina pre pada sudbonosnog asteroida u oblast Meksičkog zaliva. Doktor Sakamoto sa Univerziteta u Redingu proučavao je fosilne ostatke triju najvećih porodica dinosaura tražeći dokaze koji bi pokazali u kom periodu je brzina izumiranja počela da prevazilazi brzinu nastajanja novih vrsta.

Saznajte i 10 stvari koje niste znali o dinosaurima

On je došao do zaključka da su Saurodopi (biljojedi dugog vrata) nestajali najbržim tempom dok je stepen izumiranja dvonogih mesoždera, rođaka Tiranosaurus Reksa bio unekoliko sporiji. Pojedine grupe, kao na primer Triceratops bili su čak u fazi rasta, a pojedine su uspele da i uprkos postepenom opadanju opstanu u formi svojih daljih potomaka – ptica.

Ipak,uopšteno gledano, proces postepenog izumiranja počeo je već pre više od 100 miliona godina, odnosno 50 miliona godina pre pada asteroida koji je doveo do njihovog potpunog nestanka.

Pročitajte i Nauka nikad ne miruje: Šta je to što Srbiju čini geološki zanimljivom? (VIDEO)

Naučnici smatraju da su, kao rezultat ovog evolucionog opadanja, dinosauri bili nesposobni da se oporave od krize koja je nastala nakon velikog pada nebeskog tela na Zemlju koje je izazvalo velike klimatske i ekološke promene među kojima i globalno zahlađenje i nestanak vegetacije koja je bila neophodna za opstanak dinosaurusa.

Doktor Kris Vendeti, član istraživačkog tima Univerziteta u Redingu koji se bavio ovim pitanjem kaže da bi opadanje dinosaura ostavilo mnogo prostora za sisare, a među njima i za ljude da se slobodno razvijaju i bez pada asteroida od pre 66 miliona godina. U takvim okolnostima, oni bi ubrzo bili u mogućnosti da zamene dinosaure kao dominantne vrste na Zemlji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka