Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napoleon Bonaparta: nesuđeni heroj slobodne Korzike

Napoleon Bonaparta, poznat je kao jedan od najznačajnijih likova francuske istorije. Međutim, malo ko zna da je njegov mladalački san bio potpuno drugačiji. Čuveni vojskovođa je kao mladić zapravo želeo da svojoj rodnoj Korzici ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Francuske trupe su 1768. godine započele osvajanje Korzike. Francuska kruna želela je da kupovinom ovog ostrva od Đenovežana, u čijim je rukama ono zvanično bilo, donekle nadoknadi teritorijalne gubitke koji su ih zadesili u tek završenom Sedmogodišnjem ratu.

Međutim, na samom ostrvu naišli su na otpor korzikanskih patriota, predvođenih Paskvalem Paolijem. Među njegovim sledbenicima u pružanju otpora Francuzima, nalazio se i izvesni Karlo Bonaparta, lokalni advokat koji je bio uveren u svoje plemićko poreklo.

Nakon nekoliko poraza, otpor se pokazao bezizglednim na uspeh. Korzikanski pobunjenici morali su da polože oružje, a sam Paoli je prognan sa ostrva. Pragmatični Karlo Bonaparta, odlučio je da prihvati ruku pomirenja koju mu je pružao Luj XVI. Postao je korzikanski predstavnik na njegovom dvoru.

Pročitajte i Koliko je Napoleon, zapravo, bio visok?

Nedugo zatim, 15. avgusta 1769. godine, Karlo je iz braka sa svojom suprugom Marijom Leticijom Ramolino dobio drugog sina koga je nazvao Napoleone. Sticajem dobro poznatih okolnosti, njegov sin je kasnije malo modifikovao svoje ime, načinivši ga više francuskim i postao Napoleon Bonaparta.

Karlo Bonaparta verovatno nije mogao ni sanjati da će njegov mali dogovor sa Francuzima kasnije dovesti do toga da i njegov rođeni sin postane, ne samo Francuz već i jedan od najvećih vojskovođa i državnika Francuske, svih vremena. Međutim, do tog trenutka trebalo je da prođe još dosta vremena.

Mladi Napoleone morao je već u devetoj godini da napusti rodno ostrvo i krene na školovanje u Francusku. Susrevši se sa drugačijim običajima i ljudima, Napoleone je tugovao za svojim domom, roditeljima i Korzikom. Nakon uspešnog vojnog obrazovanja u Francuskoj, koje je krunisano diplomom na vojnoj akademiji u Parizu, 1785. godine, Napoleon se vratio na svoje ostrvo, napustivši poziv artiljerijskog poručnika francuske vojske.

Pomažući svojoj porodici, koja je nešto ranije ostala bez Napoleonovog oca, Karla, mladi Bonaparta je sanjao o nezavisnoj Korzici, slobodnoj od francuske vlasti. U pismu Paskvalu Paoliju, Napoleone je napisao: „Ja sam se rodio kada je Korzika nestajala. Trideset hiljada Francuza se iskrcalo na naše obale, potapajući tron slobode u talasima krvi“.

Vidite i 7 iznenađujućih činjenica o Jovanki Orleanki

Iako u tom trenutku to nije mogao ni pretpostaviti, naredni događaji su potpuno promenili stavove mladog poručnika. Francuska revolucija, 1789. godine, omogućila je povratak Paskvala Paolija na Korziku. Za Napoleonea, ovo je bila idealna prilika za oslobođenje domovine. Paoli je oprostio Bonapartama zbog Karlove izdaje i zajedno sa njim, počeo je raditi na pripremanju uslova za novi ustanak.

Međutim, sticaj okolnosti nije dozvolio Napoleonu da postane veliki korzikanski osloboditelj. Sukob njegovog brata, Lisjena sa Paolijem došao je do vrhunca kada je Lisjen prekaljenog patriotu nazvao izdajnikom koji radi za britanske interese.

U novim okolnostima, to je značilo da se Bonaparte pod hitno moraju skloniti sa svog voljenog ostrva. Pogođen progonom iz zemlje čiji je heroj želeo postati, Napoleone ponovo odlazi među zavojevače slobodne Korzike, u Francusku, koja se u tom trenutku iz temelja menjala i stvarala mogućnosti da mladog Napoleonea Bonapartu ubrzo pretvori u velikog francuskog imperatora, Napoleona I.

Saznajte i Ko su omiljene istorijske ličnosti u Srbiji?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka