Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mumija stara 4,500 godina pronađena u Peruu

Arheolozi tvrde da mumificirani ostaci koji su pronađeni blizu jednog od najstarijih gradova na američkom kontinentu pripadaju plemkinji staroj između 40 i 50 godina.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mumificirani ostaci žene iskopani su u ruševinama drevnog primorskog grada Aspero, 22 kilometra udaljenog od Karala, grada u kome se nalaze neke od najstarijih piramida na prostoru Latinske Amerike (nastale između 2,600. i 2000. godine pre nove ere), prenose Guardian i Independent. Arheolozi pretpostavljaju da je žena čiji su ostaci otkriveni, u trenutku smrti imala između 40 i 50 godina, dok mesto i način na koji je sahranjena navode na zaključak da je bila značajnog društvenog statusa. Dr Rut Šejdi, direktorka Karalske arheološke zone došla je do ovog zaključaka na osnovu visoke vrednosti i raznolikosti predmeta koji su pronađeni sa njom. I pored toga, arheolozi nisu uspeli da otkriju uzroke same smrti, pritom isključujući mogućnost verskog žrtvovanja za koje se smatra da nije bilo svojstveno ovoj civilizaciji.

Pročitajte i Maču Pikču, svedok slavnih dana carstva Inka

Rut Šejdi, koja je sa svojim istraživačkim timom došla do ovog epohalnog otkrića, tvrdi da će ono biti od velike koristi istoričarima u pokušajima boljeg razumevanja i vernije rekonstrukcije drevne Karalske civilizacije (civilizacaije Norte Čiko). Već na prvi pogled, može se videti bezbroj različitih predmeta sa likom majmuna i ptica koji možda svedoče o razvijenoj trgovinskoj razmeni između grada na obali i Karala, najvećeg grada u unutrašnjosti. Osim toga, ostaci dovode do pretpostavke o izraženoj jednakosti između polova u okviru ove drevne civilizacije o čemu svedoči činjenica da su i muškarci i žene mogli da igraju vodeće uloge u društvu, kao i da dosegnu visoke društvene statuse. Šejdi je tome dodala pretpostavku da je karalsko društvo bilo izuzetno sklono muzici što su potvdili ostaci velikog broja flauta izrađenih od životinjskih kostiju, vrlo sličnih onima koji su pronađeni u prethodnim iskopavanjima u obližnjem Supe Puertu, pa i u samom Karalu.

Saznajte i Tajne veličanstvenih majanskih piramida

Iako je Karalska civilizacija podizala velike piramide otprilike u isto vreme kada su i Egipćani gradili svoje spomenike u Gizi, ova antička kultura ostala je daleko manje poznata od svojih afričkih savremenika. Ipak, do sada pronađeni podaci svedoče o veoma razvijenoj kulturi koja je sa Egipćanima delila i mnoge druge sličnosti. Najverovatnije podeljen i decentralizovan život drevnih gradova Norte Čika koje je spajala jedino zajednička kultura predstavlja jednu od najočiglednijih spona sa civilizacijom drevnih Egipćana iz istog istorijskog razdoblja. Kada tome dodamo sličan sistem irigacije i obrade zemlje koji su koristili stanovnici ovih gradova, dolazimo do zaključka o jednoj vrlo naprednoj i inventivnoj civilizaciji koja je prostore drevnog Perua naseljavala pre Inka, tvrde arheolozi.

Vidite iKo je sagradio drevni grad Teotivakan?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka