Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su gradske ptice pametnije od seoskih ptica?

Najnovije istraživanje naučnika sa Univerziteta Makgil u Montrealu otkrilo je da su ptice iz urbanog okruženja pametnije i zdravije od svojih „prijatelja“ iz seoskog okruženja.

 Izvor: Foto: Profimedia

Ptice koje žive u urbanom okruženju su inteligentnije od ptica iz ruralnog okruženja. Zašto je to tako? Zašto gradske ptice imaju prednost u odnosu na svoje prijatelje sa sela? 

Doktorand na Odseku za biologiju Univerziteta Makgil u Montrealu Žan-Nikolas Odet je zajedno sa svojim kolegama Simonom Dukatecom i Luisom Lefebvrom testirao više od 50 zimovki (bullfinches) iz različitih delova Kariba. 

Neverovatno:Sićušne ptice lete tri dana bez sletanja

„Ostrvo Barbados je pokazalo snažan spektar ljudskih naselja, gde postoje i neke veoma razvijene pblasti koje su uglavnom ostale netaknute, čime se obezbeđuje odlično okruženje za proučavanje efekata urbanizacije“, dodao je Odet.

Gradske ptice su prilagođene urbanim sredinama, koja im omogućava da nove izvore iskoriste mnogo povoljnije od svojih prijatelja iz seoskog okruženja, izjavio je tim naučnika sa Univerziteta Makgil, piše Science Daily.

U prvoj studiji koja se bavila kognitivnom razlikom ptica u urbanom i seoskom okruženju, naučnici su otkrili ključne razlike u rešavanju problema pristupa hrani, kao i razlike u temperamentu između ove dve vrste ptica.

Tim naučnika je testirao dve grupe ptica koristeći ne samo asocijativne zadatke učenja, već i inovativne pristupe u rešavanju problema. Inovativnost se smatra korisnim u stvarnom životu životinja u divljini, čak više od asocijativnog učenja.

Otkrijte i Kako izgleda krađa u svetu ptica? (FOTO)

„Otkrili smo da su ptice iz urbanih područja ne samo bolje u inovativnim zadacima i rešavanju problema od zimovki iz seoskog orkuženja, već da, što je potpuno iznenađujuće, gradske ptice imaju bolji imunitet od ptica iz seoskog okruženja“, rekao je Odet.

Najnovije istraživanje naučnika sa Univerziteta Makgil u Montrealu otkrilo je da su ptice iz urbanog okruženja pametnije i zdravije od svojih „prijatelja“ iz seoskog okruženja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka