Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 fascinantnih činjenica koje niste znali o jednogodišnjoj misiji Skota Kelija

Nasin astronaut Skot Keli je proveo godinu dana na brodu Međunarodne svemirske stanice. Medicinskim testovima kojima je podvrgnut po povratku na Zemlju došlo se do interesantnih činjenica o tome kako život u svemiru utiče na ljudsko ...

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Video je veliki broj izlazaka i zalazaka sunca svakog dana

Krstareći sa više od 17000 milja na sat na Međunarodnoj svemirskoj stanici on je kružio i obilazio Zemlju na svakih 90 minuta. Skot Keli i njegov kolega, Rus Mihail Kornienko su imali šansu da budu svedoci neverovatnih 10944 zalazaka i izlazaka sunca tokom svoje misije od 340 dana, piše History.

2. Keli je primetno porastao 

Kičmeni diskovi se izdužuju usled nedostatka gravitacije, što znači da astronauti zapravo mogu da porastu u visinu tokom svog boravka u svemiru. Keli je na primer porastao za 3.81 centimetara. Ipak, on se vratio na svoju uobičajenu visinu čim je dotakao tlo po sletanju u Kazahstan, 1. marta a takođe se vratio i 0.01 sekundu mlađi zahvaljujući efektu dilatacije vremena.

Pročitajte iIstraživanje svemira

3. Po povratku je osetio neprijatnost u celom telu

Uprkos stalnom vežbanju na brodu Međunarodne svemirske stanice (pretrčao je oko 650 milja na pokretnoj traci), Keli oseća nezaobilazne posledice skučenog života i nedostatka gravitacije. Keli se žali na mišićne tegobe, zamor, a izjavio je i da mu koža izgori svaki put kada izađe u šetnju kao i da nije mogao da igra košarku kako je ranije igrao.

4. Tokom cele misije se nije tuširao 

S obzirom da Međunarodna svemirska stanica nema tekuću vodu Keli nije mogao da se tušira 340 dana, a u tome je uspeo tek kada se vratio u SAD iz Kazahstana. Čim se vratio kući 3. marta, Keli je, iako u garderobi, uskočio u svoj bazen.

Pročitajte i10 zanimljivosti o Međunarodnoj svemirskoj stanici

5. Bio je u toku sa svim dešavanjima na Zemlji 

Bez obzira na nedostatak tuša, Keli je imao pristup različitim opcijama za zabavu. U toku slobodnog vremena on je gledao televiziju, pričao telefonom, pravio fotografije, slao mejlove, pisao statuse na društvenim mrežama Tviter, Fejsbuk i Instagram i time obaveštavao svoje pratioce o svojoj misiji, a takođe je i pažljivo pratio vesti. 

6. Skot je već isplanirao svoj sledeći godišnji odmor

Od svih predivnih lokacija na Zemlji, Keli je kao najupečatljive izdvojio vode Bahama priznavši da se prizor Bahama najbolje video iz svemira. Ipak, prvo bi želeo da pogleda grupu jezera koja su, gledajući iz svemira, bila u različitim nijansama boja, a nalaze se na severoistočnoj strani Himalaja. 

7. Izjavio je da žali zbog destruktivnog uticaja čovečanstva

Astronaut je izjavio da je iz svemira mogao da vidi veliku količinu zagađenjakoja leti iznad Zemlje, a posebno iznad Azije.

„Možete da primetite kako je atmosfera tanka i kako izgleda krhko“, izjavio je Keli.

Pročitajte i Najbolje slike svemira

8. Uticaj svemira na ljudsko telo će proučavati komparacijom Skota Kelija sa njegovim bratom blizancem

Kako bi naučili više o efektima dugotrajnog života u svemiru, Kelijevi organi, kosti i DNK, stomačni mikrobi i stanje svesti upoređeni su sa stanjem njegovog brata blizanca, Marka, bivšeg astronauta. Ovo poređenje će biti nastavljeno još nekih godinu dana, dok ne stignu rezultati. Osim privremene razlike u visini i tome što mu je vid malo slabiji, Keli nije primetio druge razlike.  

9. NASA se nada da će proučavanje braće blizanaca imati potpomoći cilj slanja ljudi na Mars 

NASA je izjavila da će takozvano izučavanje blizanaca, kao i druga istraživanja koja se obavljaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pomoći u njihovom cilju da do 2030. pošalju letelicu sa ljudskom posadom na Mars.

10. Prva hrana koju je probao po povratku je bila banana

Tokom poslednjih dana u svemiru, Keli je postavio video na društvene mreže na kom je jurio drugog astronauta u odelu gorile. Šala se nastavila u petak kada je Keli otkrio da je banana bila prva stvar koju je pojeo kad je sleteo na Zemlju. 

Kako je Skot Keli video Zemlju tokom proteklih šest meseci?

11. Keli  za sada drži dva NASA rekorda. 

Tokom četiri misije, Keli je proveo 520 dana u svemiru, više od bilo kog NASA astronauta. Takođe, on drži rekord u najvećem broju uzastopno provedenih dana u svemiru. Nada se da će oba rekorda uskoro biti oborena. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka