Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Imaju li ribe emocije?

Autor Teodora Andrić
Autor Teodora Andrić

Ljudska bića imaju svest – sposobnost da misle i osećaju – ali šta je sa ribama? Da li i one imaju osećanja i emocije?

Izvor: Foto: Profimedia

Istraživanje, koje se bavilo proučavanjem emocija kod riba, otkrilo je da ribe češće doživljavaju emocije nego što su naučnici pre toga mislili.

Ranije su naučnici koristili različite kriterijume kako bi otkrili da li životinje mogu da misle i imaju emocije, pa su tako tvrdili da ribe nemaju taj kapacitet i istakli da su njihovi mozgovi relativno mali i jednostavni, kao i da nemaju cerebralni korteks koji posreduje procesiranje informacija, kao kod sisara.

Australija: Riba se kreće kopnom i guši predatore (VIDEO)

Takođe, naučnici su tvrdili da riba ima malo kapaciteta za učenje i memoriju i da imaju vrlo jednostavan repertoar ponašanja. Prema ovom gledištu, reakcije riba u nepovoljnim okolnostima su samo kontrola refleksa, tako da su i tada veoma jednostavne i nemaju emocije.

Sa druge strane, neki naučnici se ne slažu sa tim i ističu da je moguće da ribe imaju emocije i svest i napominju da se to može dokazati iz više primera. Na primer, iako je mozak riba drugačije organizovan od mozga sisara, one imaju strukturu istog evolutivnog porekla kao i delove mozga (hipotalamus). Ako su ti delovi oštećeni, zapažamo slične efekte ponašanja kod riba i sisara, što ukazuje da imaju sličnu funkciju.

Veliki broj istraživanja je pokazao da ribe imaju impresivne sposobnosti učenja i koriste to kako bi podržali čitav niz sofisticiranih ponašanja. Mnoge vrste riba mogu da obavljaju složene podvige plovidbe sećajući ih se preko mentalnih mapa. Takođe, kako bi pobedile u borbi sa drugim ribama, one mogu da se prisete prethodne borbe sa mogućim rivalima.

Poznato je da ribe mogu opaziti i reagovati na otrovne stimulanse, kao što su razne hemikalije i sirćetne kiseline. Sve ovo upućuje na to da je ponašanje riba složenije i da je mnogo više od ponašanja uslovljenog refleksima.

Pročitajte i  Kako životinje vide svet oko sebe?

Emocionalna groznica riba

Otkriveno je da riba ima i jednu posebnu osobinu svesti, a to je stresna hipotermija ili emocionalna groznica. Ovo je fizička reakcija slična groznici izazvanom infekcijom, ali u ovom slučaju uzrok je stresna situacija, a kao odgovor na stres povećava se telesna temperatura.

Istraživanja koja su proučavala Zebra ribu u stresnim situacijama, razdvajajući ih u male mreže, u centru eksperimentalnog rezervoara, došli su do još jednog otkrića.

Naime, ribe spadaju u hladnokrvne životinje i sele se u vode koje odgovaraju njihovom psihičkom stanju. Tako da se nakon stresne situacije ribe sele u toplije vode.

Nakon što su 15 minuta bile zatvorene u mreži, puštene su da slobodno plivaju među ostalim komorama rezervoara, od kojih se svaka zagrevala na drugačijoj temperaturi.

Saznajte  S kojim vrstama delimo najviše DNK?

Ribe koje su bile pod stresom provele su znatno više vremena u toplijim vodama, nego druge ribe koje nisu bile zatvorene. Ribama pod stresom telesna temperatura je porasla za 2 ili 4 stepena, a za to je uzrok emocionalna groznica.

Činjenica da neke ribe mogu da dobiju emocionalnu groznicu ne dokazuje da je riba potpuno svesno biće, ali to ne znači ni da je potpuno nesvesna i jednostavna.

Očekuje se da će se narednim istraživanjima dokazati da je riba kompleksno živo biće koje oseća i misli na određenom nivou, a najvažnije je to što takva istraživanja mogu doneti saznanje o evoluciji emocija i svesti kod kičmenjaka.

Najnovije

Priroda

Nauka