Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Skot Keli i Mihail Kornijenko uskoro na Zemlji: Približava se kraj jednogodišnje misije

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Prvi Amerikanac koji je u svemiru, u kontinuitetu, proveo godinu dana održao je svoju poslednju konferenciju za medije na MSS-u.

Izvor: Foto: Twitter/StationCDRKelly

Kada je reč o higijeni, kaže da se oseća kao da je godinu dana kampovao u šumi, dok se fizički oseća „prilično dobro“.

Najteži deo? Udaljenost od voljenih.

Uprkos svemu tome, Keli kaže da bi rado ponovo proveo 100 dana u svemiru, pa čak i godinu, „ako bi morao“.

141. dan u svemiru:Skot Keli nam otkiva predivan pogled s MSS-a

Do povratka kući, vezaće 340 dana u svemiru, što je američki rekord. Svetski drži ruski kosmonaut Valerij Poljakov, koji je devedesetih proveo 438 uzastopnih dana van naše planete.

Naučnici se nadaju da će iz Kelijeve misije naučiti mnogo toga što bi moglo da im olakša misiju slanja ljudi na Mars, a biće prikupljeni podaci i o njegovom cimeru i kolegi Rusu Mihailu Kornijenku.

Dva svemirska drugara napustiće svemirsku stanicu u utorak kada će ih ruska kapsula vratiti na Zemlju. Trebalo bi da se spuste u Kazahstan.

Otkrijte10 zanimljivosti o Međunarodnoj svemirskoj stanici

Pedesetdvogodišnji astronaut kaže da ne može da iščeka da uskoči u bazen i večera za pravim stolom sa prijateljima i porodicom. Kad se slegne prašina, planira s bratom blizancem Markom da ide na pecanje na Aljasku. NASA planira da testira kako se ljudsko telo menja u svemiru tako što će uporediti zdravstveno, psihološko, mikrobiološko i molekularno stanje njihovih tela.

Takođe, astronauti će pružiti ključne informacije o tome kako bi mogle da funkcionišu buduće misije na Mars.

Keli, bivši pilot američke mornarice, kaže da su njegovi ciljevi isti svakog puta kada ide u svemir: “Niko ne sme da se povredi, ne treba ništa da pokvarimo i svi se vraćamo na Zemlju kao prijatelji”.

Izvor: b92

Najnovije

Priroda

Nauka