Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici napravili napredan 3D štampač koji proizvodi i oblikuje ljudsko tkivo

Američki stručnjaci najavili su neverovatnu budućnost nauke i medicine! Ovaj uređaj mogao bi da spase mnogo života.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada je prvi put tim naučnika na Institutu za regenerativnu medicinu „Vejk Forest“ pokušavao je da u 3D štampaču napravi delove ljudskog tela. U to vreme, sistem „štampanja“ ljudskih organa još je bio u povoju. Iako su svi njihovu zamisao smatrali nerealnom, ovi stručnjaci su uspeli da naprave jedinstveni štampač koji proizvodi ljudsko tkivo i oblikuje ga po želji.

PogledajteKako je 3D štampač spasao život pothranjenoj kornjači

Rad koji je objavljen u časopisu Nature Biotehnology opisuje ovaj štampač i naziva ga integrisani štampač tkiva i organa ili kratko ITOP. Štampač rešava dva velika problema za naučnike koji su godinama frustrirani zbog ranijih neuspeha u štampanju živog tkiva. On ne samo da štampa jake strukture i dovoljno velike da se ugrade u ljudsko telo već pomaže ćelijama da žive dovoljno dugo da se integrišu.

Tajna uspeha štampača je u hidrogelu koji se sastoji iz vode, želatina i drugih supstanci koji pospešuju rast ćelija. Štampač meša tu materiju zajedno sa biorazgradivim strukturnim materijalima koji se na kraju rastvaraju kada je tkivo dovoljno jako da se podrži. Kada su u potpunosti štampana tkiva implantirana u životinje, ona su sazrela i čak razvila svoje krvne sudove.

PročitajteNapravljen 3D štampač koji pravi obroke!

U realizaciji, istraživači nisu shvatili na koji način bi ćelije mogle da budu žive dok se štampaju, a to su obezbedili održivom građom ćelije u mikrokanalima u strukturi. Ove sitne komore omogućavaju štampanim ćelijama da dobiju kiseonik i da ostanu žive dovoljno dugo da se krvni sudovi razviju.

dalji razvoj ove tehnologije bi jednog dana mogao da pomogne u lečenjui protetici, a naučnici se nadaju da će jednog dana uređaj koji štampa tkiva biti uobičajen prizor u bolnicama i kancelarijama lekara. Za sada je Institut za regenerativnu medicinu „Vejk Forest“ pokazao da takva budućnost nauke možda nije samo san...

Pročitajte Prvi odštampani 3D objekat u svemiru (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka