Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesečeva muzika: Šta su to čuli članovi posade Apola 10?

Dok su kružili oko jedinog Zemljinog prirodnog satelita 1969. godine, astronauti su na „tamnoj strani Meseca“ čuli neobičan zvuk...

  Izvor: Foto: Profimedia

Oznaka poverljivosti skinuta je sa snimaka ovog događaja 2008. godine, a oni će biti prikazani ovog meseca na kanalu Science Channel, u emisiji NASA's Unexplained Files.

Najusamljeniji čovek u istoriji: Zaboravljeni član misije Apolo 11

„Mesečeve umetnosti“ Naučnici i umetnici na Mesec šalju portret čovečanstva

Snimci prikazuju članove posade u kapsuli kako reaguju iznenađeno i zbunjeno na misterioznu buku koju čuju putem slušalica. Zvuk je počeo kada je kapsula bila na drugoj strani Meseca, tako da nije bilo moguće da zvuk dolazi sa Zemlje. Na snimku se vidi i da astronauti razmišljaju o tome da li da kažu Nasi nešto o ovom događaju. Buka je trajala skoro ceo sat dok je kapsula bila na strani Meseca koja nije okrenuta ka našoj planeti. NASA je odložila objavljivanje ove informacije do 2008. godine, kada je napokon skinuta oznaka „Poverljivo“.

Astronaut AlfredVorden, član posade Apolo 15, istakao je da je logično da je, ukoliko je nešto neobično snimljeno, nešto je tamo moralo i da se nalazi.

Pročitajte Rešena jedna od velikih tajni Meseca – tačna lokacija izgubljenog modula

U ovoj emisiji biće predloženo nekoliko mogućih rešenja ove zagonetke, kao što su magnetno polje ili atmosfera koju ometa radio. Međutim, Mesec ima eksterno magnetno polje koje je izuzetno slabo u odnosu na magnetno polje Zemlje i nedovoljno atmosfere da bi se moglo tako nešto dogoditi.

Poreklo zvukova će, čini se, ostati misterija...

Šetnja Mesecom: 12 hiljada fotografija svemirske avanture

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka