Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Neobična "misteriozna bolest" zbog koje je zatvoreno 57 škola u Bangladešu

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Ubrzo se ispostavilo da je stanje koje je dovelo do napada kod nekoliko stotina dece, zapravo, sociopsihološki fenomen.

Izvor: Foto: Profimedia

Prošlog meseca, Ritu Saha je počela otežano da diše tokom nastave u Faridpuru. Nakon što joj je ukazana pomoć, 37-oro njenih vršnjaka dobilo je iste simptome...

Nastavnica Suzanta Kumar rekla je da su učenici okupljeni na igralištu, još tridesetoro dece osetilo se loše. Ubrzo su stotine učenika, uglavnom devojčica koje pohađaju više razrede, teško disale.

Svi učenici pregledani su u lokalnoj bolnici, ali lekari nisu uspeli da utvrde šta bi mogao biti uzrok ovih napada. U svim slučajevima, misteriozna bolest je trajala kratko.

Pročitajte:Celo selo boluje od iste neobične bolesti?

Ipak, čak 57 škola je zatvoreno na dva dana dok su nadležni tragali za uzrokom disajnih poteškoća.

Kako Discovery prenosi, ova misteriozna epidemija prai je primer masovne histerije.

Ovaj sociopsihološki fenomen često se, pogrešno, smatra stanjem koje "oboleli" izmišljaju. Zapravo, sve simptome je lako dokazati i i te kako su stvarni. Brojna istraživanja su pokazala da zevanje i emocije mogu biti "zarazni". Na sličan način, ljudi u slučaju masovne histerije oponašaju akcije i reakcije drugih - u ovom slučaju svojih vršnjaka. Recimo, ukoliko se jedno dete onesvesti ili oseti neki simptom, to može dovesti do domino efekta i raširiti se na druge.

Masovne histerije uglavnom izbijaju u zatvorenim grupama i društvenim jedinicama kao što su škole ili fabrike, gde su pojedinci usmereni na strogu rutinu i pod konstantnim su stresom.

Uspavana dolina u Kazahstanu:Nepoznata bolest utiče na mozak meštana (VIDEO)

Simtpomi su obično blagi (disajni problemi, gubljenje svesti, mučnina i glavobolja), a mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. S obzirom na to da ne postoji fizička pratnja ili uzročnik, nije lako pomoći osobi koja doživljava ovakav napad.

U prilog tome da je ova teorija verovatnija nego, recimo, curenje otrovnog gasa, govori to da učenici, po povratku u školske klupe, više nisu ispoljavali simptome bolesti.

Najnovije

Priroda

Nauka