Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo možemo da vidimo poslednju rimsku piramidu

Drevna rimska piramida, jedina od najverovatnije četiri koje su izgrađene u vreme Rimskog carstva, ponovo je otvorena za javnost.

  Izvor: Foto:Profimedia

Impozantna građevina sagrađena je pre oko 2.000 godina, kao grobnica za rimskog pretora Gaja Cestija.

Zahvaljujući donaciji jednog japanskog magnata, ova građevina je nakon dugo vremena zasijala u svom novom sjaju.

Sagrađena je u egipatskom stilu koji je počeo da se javlja u Rimu nakon što je osvojen Egipat, ali freske koje se nalaze na zidu grobnica urađene su po uzoru na freske iz Pompeje, antičkog grada blizu današnjeg Napulja.

Pročitajte i: Skeniranjem piramida u Egiptu otkrivene neobične “anomalije”

Projekat, koji je podrazumevao njeno kompletno čišćenje, započeo je zahvaljujući direktoru tekstilne kompanije u Japanu Juzu Jagiju, koji je donirao dva miliona evra i koji je omogućio da ona bude dostupna za javnost.

Cestijevu piramidu od mermera, visoku 119 metara, tokom proteklih nekoliko godina posetila je tek nekolicina ljudi iako se nalazi na i te kako dostupnoj lokaciji.

“Poseta piramidi moguća je dva puta u mesecu, uz rezervaciju”, rekao je arheolog Leonardo Gvarneri. Posetiocima je takođe dostupan i ulaz u grobnicu pretora Cestija do koje vodi uzak hodnik. U njegovoj grobnici mogu videti i tunel koji vodi ka vrhu.

Pročitajte iOtkrivena tajna izgradnje piramida?

Gvarneri tvrdi kako je restauracija potvrdila teorije da je tunel iskopan u srednjem veku, verovatno od strane pljačkaša grobova, ali sudbina rimskog pretora još uvek je misterija u naučnim krugovima.

Da bi održala svoj sjaj u budućnosti, potrebno je čišćenje na svakih pet meseci, za šta je zadužen tim slobodnih penjača. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka