Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roboti bi u narednih pet godina mogli da „ukradu“ ljudima više od pet miliona radnih mesta

Samo Amerika je od 2001. do 2013. godine već izgubila 2,4 miliona radnih mesta, a napredak tehnologije najavljuje da će se ova praksa nastaviti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Podatak o stanju u Americi izneo je Institut za ekonomsku politiku, prema svojim procenama, a novi izveštaju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ukazuju da će tokom narednih pet godina zbog robota bez posla ostati 5,1 milion ljudi.

Pogledajte: Robot sklopio Rubikovu kocku za manje od jedne sekunde! (VIDEO)

Takozvana „četvrta industrijska revolucija“ mogla bi da donese robote pojačanih čula, visoke inteligencije i izuzetne spretnosti – u toj meri da će oni biti spretniji od ljudi. Sve to dovešće do manje potražnje za ljudskim resursima.

Author: James Borchuck
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Pročitajte "Guglov" robot dao zanimljive odgovore o smislu života

Roboti najviše prete radnim mestima u teškoj industriji, u kojoj upotreba automatizacije raste. Kiva roboti pokazali su se kao odlični u premeštaju kutija, pa je kompanija „Amazon“ kupila firmu koja proizvodi ove robote i počeo da koristi hiljadu primeraka. Broj robota koji su „radili“ za ovu kompaniju postepeno je rastao – najpre je dostigao 10.000, pa 15.000, a danas „Amazon“ „zapošljava“ oko trideset hiljada robota.

Otkrijte: 10 najinteresantnijih robota u istoriji

Svetski ekonomski forum predvideo je da bi posao mogli da izgube i ljudi koji rade u administraciji, a svi ovi podaci su zabrinjavajući jer će zaposlenost u svetu osetno opasti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka