Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Botanički eksperiment koji je započet 1879. završiće se 2100. godine

U vreme kada je znanje o biljkama bilo daleko oskudnije nego danas, botaničar Vilijam Džejms Bil pokrenuo je zanimljivo istraživanje...

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici pokušali da utvrde kako tačno biljke klijaju iz semenja i na taj način pomognu farmerima da se zauvek reše korova.

Da bi to otkrili, ovaj stručnjak Univerziteta u Mičigenu je zaključio da moraju da ustanove koliko dugo semenje može da preživi u tlu, a da ne proklija. Zato je u 20 staklenih posuda ispunjenih vlažnim peskom stavio ukupno 50 semenki 23 vrste najčešćih korova i zatrpao ih na tajne lokacije oko kampusa Univerziteta.

„Ove biljke mogu da ubiju“:Najopasniji vrt na svetu

Flaše su ostale otvorene kako bi voda mogla da dođe do samih semenki, a u planu je bilo da se na svakih pet godina izvadi po jedna flaša i proveri kakvo je stanje.

Bil je uspeo da iskopa ukupno šest boca pre odlaska u penziju, kada je tu dužnost preneo na svojeg mlađeg kolegu, koji je istu stvar učinio na kraju svog mandata, a nekoliko generacija i više od sto godina kasnije, za eksperiment je zadužen Frenk Televski, botaničar koji trenutno brine o ovom eksperimentu.

Eksperiment je trebalo da se završi još 1979. godine, ali naučnici su procenili da mogu da ga nastave i dalje, samo s dužim periodima između otkopavanja (poslednja flaša izvađena je 2000. godine, a naredna će biti iskopana 2020. godine).

Saznajte:Mogu li biljke da se sećaju?

Lokacije su i dalje tajne kako znatiželjnici ne bi mogli da krenu u lov na suvenire, ali o ovoj priči se ipak tu i tamo govori jer se na taj način zaista i podstiče interes za nauku.

Što se tiče samih rezultata istraživanja, oni su u današnje vreme uglavnom irelevantni, a zaključci koji se iz njih izvode zastareli. Sada se protiv korova borimo na sasvim drugačiji način (pretežno hemijom) i daleko bolje razumemo sistem klijanja biljaka.

Ipak, i dalje je zanimljivo videti kako su u poslednjoj izvađenoj boci proklijale samo dve od 23 vrste korova. Kroz istoriju (odnosno 15 do sada izvađenih boca) pokazalo se da najčešće klija Verbascum blattaria, a ostale vrste su uglavnom imale sličnu uspešnost.

Otkrijte: Veličanstvena biljka koja raste na dijamantima

Da li će se išta bitno dogoditi do 2100. godine, kada je predviđen i konačni kraj eksperimenta, verovatno nećemo moći da saznamo, ali lepo je znati da još uvek postoje ovakvi davni spomenici lepotama nauke.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka