Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemija virusa Zika otvorila zanimljivo pitanje: jesu li nam komarci zaista neophodni?

Insekti su važni oprašivači mnogih biljaka i hrana za krupnije vrste. Ipak, jesu li svi potrebni planeti?

 Izvor: Foto: Profimedia

Komarci su tako sitni, krhki, a ipak – sposobni da nanesu ogromne štete.

Neočekivan korak u borbi protiv virusa Zika Uzgajanjem komaraca protiv nove pretnje čoveku

Šta bi se desilo u prirodi kada bi svi komarci odjednom nestali? Kratak odgovor je nemoguće dati.

Ipak, nesumnjivo je da svaka od 3.500 vrsta komaraca ima svoju ulogu u prirodi. Mužjaci se hrane nektarom, na primer, što ih čini važnim oprašivačima nekih useva ili čak orhideja. Takođe, komarci svih starosnih kategorija i oba pola važan su izvor hrane mnogim životinjama, poput riba, kornjača, vilin konjica, nekih ptica pevačica i slepih miševa.

Otkrijte: 8 bolesti koje prenose komarci

Ovi poslednji se smatraju jednim od najvećih neprijatelja komaraca, pa se postavlja pitanje kako bi nestanak komaraca uticao na slepe miševe. Ni ne bi, kaže biolog Vinifred Frik, stručnjak za slepe miševe s Kalifornijskog univerziteta u Santa Kruzu.

Većina slepih miševa su predatori koji ne biraju šta će pojesti – komarce, bube ili nešto drugo.

“Ne postoji vrsta slepih miševa koja je specijalizovana isključivo za komarce”, rekla je Frik.

Zapravo, neke vrste komaraca su aktivne samo u toku dana, što znači da bi se slepi miševi pomučili da ih ulove. Inače, komarci Aedes aegypti i Aedes albopictus su vrste koje su najviše dovođene u vezu sa Zika virusom i, takođe, vrste koje su aktivne danju.

Copyright: © Dr. Fred Hossler / Visuals Unlimited Description: "Mosquito. Adult mosquitos can live from several weeks to several months and are responsible for transmitting such diseases as West Nile Virus, Malaria, and Dengue Fever. SEM X15" Software:Photoshelter http://www.photoshelter.com Created: 2008:01:09 09:04:15
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Zašto ujed komarca toliko svrbi?

Ako želimo da istrebimo komarce metodama poput DDT-a ili pesticida, to bi štetilo više slepim miševima nego njima. “Brinem da bi kolateralna šteta ekstenzivnog korišćenja pesticida dovela do ozbiljnih posledica po slepe miševe i druge vrste”, kaže Frikova.

Misterija komarca

Za druge vrste, “kompletno istrebljivanje komaraca bi donelo posledice koje ne možemo predvideti”, kaže En Frošauer, portparol američke Službe za ribe i divlje životinje. Glavni problem je što ne znamo dovoljno o tome kako se komarci uklapaju u lance ishrane.

Ako uklonimo životinju iz ekosistema, nešto će se promeniti, ali da li će posledica biti nešto što će prosečna osoba primetiti, pita se Marm Kilpatrik, ekolog Kalifornijskog univerziteta.

Hemijska privlačnost:Zašto komarci napadaju neke ljude, a neke ne?

Međutim, sa aspekta kontrole bolesti, istrebljenje komaraca bi imalo velike posledice na svetsko zdravlje. Komarci su primarni prenosioci malarije – prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 438.000 ljudi je umrlo od malarije u 2015. Takođe, komarci koji su odgovorni za širenje Zika virusa su, takođe, prenosioci groznice denga (22.000 smrti godišnje) i žute groznice (30.000 smrti godišnje).

Ukoliko je moguće totalno istrebljenje komaraca – a verovatno nije, postoji još mnogo toga što ne razumemo o “malim stvarima koje pokreću svet“, kao što je biolog E.O. Vilson jednom rekao.

Saznajte:Kako komarci hodaju po vodi?

Priredila: Ana Vuletić

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka