Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili vodonik u potpuno novom stanju

Sabijajući najlakši poznati element pod ogromnim pritiscima, naučnici su ga napravili u novom stanju. Predstavljamo vam vodonik pete faze!

  Izvor: Foto: Profimedia

Vodonik, koji se na Zemlji javlja uglavnom kao gas, na dovoljno niskim temperaturama može da postane čvrst. Pod dovoljno visokim pritiskom, kada element očvrsne, može preći u metal. Naučnici smatraju da je unutrašnjost Jupitera sačinjena baš od metalnog vodonika jer na njemu vladaju uslovi izuzetno visokih pritisaka.

Sabijanje vodonika

Tečni vodonik se rutinski proizvodi u industriji na kriogenim temperaturama s pritiscima od nekoliko desetina atmosfera, ali niko ga do sad nije “ohladio” toliko da očvrsne, kaže Daladej-Simpson, doktorand Univerziteta u Edinburgu. Tim naučnika s Instituta za hemiju „Maks Plank“ je 2011. godine tvrdio da je napravio metalni vodonik, ali to nikada nije bilo potvrđeno.

Pročitajte:Potraga za elementima

Filip Daladej-Simpson i njegove kolege Ros Houvi i Eugen Gregorijanz stavili su malu količinu vodonika između dva dijamantska nakovnja i podesila pritisak na 384 gigapaskala (3,8 miliona kg/cm2). On je rekao da njegov tim nije napravio metal, ali da su bili jako blizu i da su tokom procesa pronašli novu vodonikovu fazu. Problem je što ne mogu da mu izmere provodljivost, kao osobinu metala, jer je prostor između strana dijamantskog nakovnja previše mali da bi elektrode koje testiraju provodljivost prišle, rekao je Daladej-Simpson.

Stvaranje metalnog vodonika

“Ovim radom ne tvrdimo da smo napravili vodonik u metalnom stanju već da je ovo prethodnik metalnog stanja, rezultat onoga što vidimo putem eksperimenta i onoga što je predviđeno teorijom o čvrstom metalniom vodoniku”, rekao je Houvi, stručnjak kineskog Centra za istraživanje visokog pritiska i naprednu tehnologiju.

Pogledajte:Popunjen sedmi red tabele periodnog sistema elemenata!

Lomljivi dijamanti

Da bi bili sigurni da je vodonik prešao u metal (bez testa provodljivosti), tim bi trebalo da proizvede još veće pritiske, od barem 450 gigapaskala. Ovi pritisci mogli bi da premaše ograničenja dijamantskih nakovanja, koji se mogu skrhati, objašnjava Daladej-Simpson, a tim se nada da će u nastavku istraživanja povećati pritiske i utvrditi ograničenja nakovanja.

Teorijska predviđanja sugerišu da tečni metalni vodonik može biti superprovodnik na sobnoj temperaturi.

Studija je objavljena 7. januara u naučnom časopisu Nature.

Nova era:Vodonik kao alternativno gorivo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka