Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I srpski naučnici u potrazi za odgovorima na pitanja o Sunčevom sistemu i univerzumu

Srpski astronomi učestvuju u projektovanju novog teleskopa, koji bi mogao da reši mnoge misterije svemira.

  Izvor: Foto: Profimedia

S obzirom na to da planete ne emituju, već samo reflektuju sunčevu svetlost, teško ih je uočiti pogotovo kada su tako daleke i male, kao što se smatra da je to slučaj sa potencijalnom devetom planetom sunčevog sistema čije postojanje su 20. januara ove godine objavili naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta (CalTech) Konstantin Batigin i Majkl Braun.

Kosmički osvitUpoznajte teleskop ALMA

Planeta “Devet”, ako postoji, je verovatno previše mala da je detektuju trenutni veliki teleskopi, koji konstantno pregledaju severeni deo nebeske sfere. Najbolje šanse da ovu planetu “ugleda” će imati veliki LSST teleskop (skraćenica od Large Synoptic Survey Telescope), koji se gradi na južnoj polulopti u Čileu, i koji treba da počne sa radom početkom sledeće decenije.

Saznajte: Kakvu je ulogu Jupiter imao u formiranju ranog Sunčevog sistema?

LSST teleskop će imati ogledalo prečnika 8,4 metara i izuzetno veliko vidno polje (prečnika 3,5 stepena što je 7 puta veće od uglovnog prečnika Meseca), i praktično će dva puta nedeljno snimati sve objekte na nebu dostupne sa lokacije teleskopa, što mu omogućava da detektuje promene u položaju nekih nebeskih tela.

Od 2010. godine srpski astronomi učestvuju aktivno u LSST projektu, u koordinaciji dr Darka Jevremovića, sa Astronomske opservatorije u Beogradu.

Zahvaljujući našim naučnicima između ostalog se u Beogradu u junu ove godine održava velika i izuzetno značajna međunarodna konferencija posvećena evropskom učestvovanju u LSST projektu, pod nazivom “[email protected]”. Na konferenciji će se okupiti svi vodeći stručnjaci iz Evrope i SAD, a i šire.

Projekat LSST je inače prvi na listi prioriteta američkih eksperimenata, vredan milijardu i dvesta miliona dolara, koji će dati odgovore na mnoga otvorena pitanja o Sunčevom sistemu i univerzumu, a moguće pružiti i prvi pogled na planetu „Devet“.

Možemoli da stvorimo novi dom u Sunčevom sistemu?

Spekulacije o novoj planeti na periferiji sunčevog sistema počele su još pre dve godine, kada je druga grupa naučnika primetila čudno ponašanje, odnosno kretanje nekoliko patuljastih planeta (tzv. Kojperovih objekata, čiji je najpoznatiji predstavnik Pluton, kao bivša deveta planeta) koje bi se moglo objasniti postojanjem još jednog velikog tela, još jedne velike planete.

Mada su u prvi momenat sumnjali u njeno postojanje, detaljne analize koje su sproveli, uverile su Batigina i Brauna da je postojanje planete “Devet” najverovatniji uzrok ovim čudnim kretanjima patuljastih planeta.

Naime, ta velika planeta svojim gravitacionim uticajem remeti kretanje drugih manjih tela, tako da se ona grupišu u posebnom mestu Sunčevog sistema što skoro nikako ne može da se desi slučajno.

Konstantin Batigin i Majkl Braun su rezultate svog detaljnog istraživanja objavili u astronomskom naučnom časopisu Astrophysical Journal.

Pročitajte: I NASA se oglasila povodom vesti o „Devetoj planeti“

Po njihovim analizama, planeta “Devet” bi trebalo da je 10 puta masivnija od Zemlje, da nalazi se mnogo dalje od bilo koje poznate planete, toliko daleko da je u svojoj najbližoj tački Suncu, tek na oko 4 puta većoj udaljenosti od Sunca nego što je Pluton udaljen i na oko 200 puta većoj udaljenosti od Sunca nego što je to Zemlja. Jedna godina, odnosno jedan obilazak oko Sunca, bi na ovoj planeti trajalo između 10.000-20.000 godina.

Interesantno je da otkriće nove planete i pre nego što se ona ugleda nije novina za astronome - osma planeta sunčevog sistema, Neptun, otkrivena je 1781. godine tako što su francuski naučnik Leverije i britanski naučnik Adams uočili da se sedma planeta sunčevog sistema, Uran, kreće nepravilno i to tako kao da na nju svojom gravitacijom utiče još neko, do tada neviđeno telo, još neka planeta.

Ispostavilo se da su Leverije i Adams bili u pravu, a tek treba da vidimo da li će to biti i Batigin i Braun i da li će sunčev sistem ipak dobiti devetu planet, a u tome će nam definitivno pomoći budući LSST teleskop.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka