Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Genetske linije: Svi Ecijevi rođaci koji žive danas potiču sa očeve strane

Kako je pokazalo istraživanje, koreni Ecijeve majke su i poticali iz istočnih italijanskih Alpa i iščezli su upravo na ovom terenu.

  Izvor: Rekonstrukcija Ecijevog lica Foto: Profimedia

Ecijeva mitohondrijalna DNK, koja se nasleđuje isključivo od majke, prvi put je analizirana 1994. godine, otkrila je Valentina Koja, biolog Evropske akademije u Bolcanu.

„Bilo je relativno lako analizirati je – zajedno s Y hromozomom – i omogućava nam da se vratimo kroz vreme, otkriva nam genetsku istoriju pojedinca“, objasnila je ona. „Uprkos tome, genetička veza između majčine linije u slučaju Ledenog čoveka i linija pronađenih u modernim populacijama nije jasna.“

Pročitajte:Poznata devetnaestorica Ecijevih rođaka koji žive danas

Kako bi otkrili kako je Ecijeva genetska linija uticala na današnje ljude, Koja i njene kolege s Evropske akademije u Bolcanu su, u saradnji sa ekspertima Univerziteta u Rimu i Univerzitetu u Santijago de Komposteli, uporedili mitohondrijalnu DNK mumije Ledenog čoveka s uzorcima 1.077 osoba haplogrupe K1. Utvrđeno je da 42 osobe potiču iz istočnih italijanskih Alpa.

Analiza je pokazala da ni Ecijeva genetska linija s majčine strane ni druge, evolucijski bliske, nisu zastupljene kod današnjih ljudi, što ukazuje na to da je Ecijeva majčina genetska linija najverovatnije izumrla.

Eci još uvek pomaže nauci: Stomak Ledenog čoveka otriva tajne drevnih migracija

„Zanimljivo, postoji kontrast između majčine i očeve linije Ledenog čoveka“, zaključili su autori studije u listu Scientific Reports.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka