Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko se vrsta buba krije u našim domovima?

Bez obzira na to koliko dobro poznajemo svoj životni prostor i brinemo o njegovoj higijeni, u mračne uglove i neke skrivene pukotine ne zavirujemo, a baš tu su dom našla ova sitna bića...

  Izvor: Foto: Profimedia

Štaviše, u njima živi mnogo više buba nego što možemo da zamislimo, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Entomolozi Državnog univerziteta Severne Karoline pokušali su da utvrde koliko različitih vrsta zglavkara i drugih sitnih beskičmenjaka dele dom s ljudima. Mnoga ranija istraživanja su pokazala koje sve vrste žive u našim kućama i stanovima, ali je ovo prvo čiji je cilj bio da utvrdi broj svih tih vrsta.

Pročitajte: Koliko buba pojedemo godišnje?

Naučnici su posetili nekoliko kuća u radijusu od 48 kilometara od grada Ralija, gde su uzeli uzorke svih naših živih ili uginulih sitnih „cimera“ koje su pronašli na tavanima, u podrumima, kupatilima, kuhnjama, spavaćim i dnevnim sobama... Zanimljivo, utvrdili su da samo jedna kuća može biti dom stotinama vrsta.

Veliki deo ovog broja – čak 73 odsto – čine stvorenja koja su nam i te kako poznata: muve, bubašvabe, ose, pauci i mravi, a u svim kućama pronađene su mušice.  Entomolozi, ipak, veruju da su tek zagrebali po površini ove misterije i da se u prosečnoj kući može naći još više vrsta.

Otkrijte: Šta se dogodi ako progutate pauka?

Interesantno, Met Berton, koji je bio na čelu istraživačkog tima, otkriva da je većina ovih stvorenja zalutala u ljudske domove i uginula. Takođe, on kaže da ne treba da budemo previše zabrinuti jer u velikom broju slučajeva čak ni predatorske vrste poput paukova nisu ujedale ljude.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka