Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Naučnici tvrde: Kanabis nije to što snižava IQ kod adolescenata

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Britanski naučnici sproveli su istraživanje na velikom uzorku adolescenata ne bi li utvrdili postoji li veza između konzumiranja kanabisa i snižene inteligencije.

 Izvor: Foto: Profimedia

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni 6. januara 2016. u naučnom časopisu Journal of Psychopharmacology utvrđena je statistička veza između upotreba kanabisa i nižeg koeficijenta inteligencije, ali je povezanost nestala kada su u istraživanje uključene druge varijable.

TRAVA:Nova saznanja o marihuani

U istraživanju su analizirani podaci u 2.235-oro dece rođene u Bristolu 1991. i 1992. godine. Ona su testove inteligencije radila u osmoj, pa u petnaestoj godini. Gotovo polovina ove dece je za to vreme probala kanabis, a 3,3 odsto njih ga je koristila najmanje 50 puta.

Adolescenti koji su koristili kanabis, zanimljivo, imali su niži IQ i lošiji učinak u školi. Naučnici, međutim, nisu otkrili nijedan dokaz da je kanabis "krivac" za to, pa veruju da neki povezan faktor jeste. Ova deca su, naime, ispoljila veću tendenciju ka upotrebi alkohola i cigareta nego ona koja nisu konzmirala kanabis.

Marihuana u Srbiji:Zakon, lečenje i još ponešto

„Naši nalazi ukazuju da kanabis možda nema štetan uticaj na kogniciju, što smo zaključili nakon što smo uračunali i druge povezane faktore“, rekla je Kler Mokriz s Univerzitetskog koledža u Londonu, a u te faktore ubraja način života, ponašanje i ličnu istoriju koja se uglavnom povezuje s upotrebom kanabisa.

Interesatno je da ni adolescenti koji su koristili najviše kanabisa (konzmirali ga više od 50 puta) nisu imali značajne negativne posledice – u proseku, na testovima su zabeležili 0,1 poen manje nego dea koja nikada nisu koristila ovu drogu.

MAPA:Koliko se marihuana upotrebljava u svetu?

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka