Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici tvrde: Kanabis nije to što snižava IQ kod adolescenata

Britanski naučnici sproveli su istraživanje na velikom uzorku adolescenata ne bi li utvrdili postoji li veza između konzumiranja kanabisa i snižene inteligencije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni 6. januara 2016. u naučnom časopisu Journal of Psychopharmacology utvrđena je statistička veza između upotreba kanabisa i nižeg koeficijenta inteligencije, ali je povezanost nestala kada su u istraživanje uključene druge varijable.

TRAVA:Nova saznanja o marihuani

U istraživanju su analizirani podaci u 2.235-oro dece rođene u Bristolu 1991. i 1992. godine. Ona su testove inteligencije radila u osmoj, pa u petnaestoj godini. Gotovo polovina ove dece je za to vreme probala kanabis, a 3,3 odsto njih ga je koristila najmanje 50 puta.

Adolescenti koji su koristili kanabis, zanimljivo, imali su niži IQ i lošiji učinak u školi. Naučnici, međutim, nisu otkrili nijedan dokaz da je kanabis "krivac" za to, pa veruju da neki povezan faktor jeste. Ova deca su, naime, ispoljila veću tendenciju ka upotrebi alkohola i cigareta nego ona koja nisu konzmirala kanabis.

Marihuana u Srbiji:Zakon, lečenje i još ponešto

„Naši nalazi ukazuju da kanabis možda nema štetan uticaj na kogniciju, što smo zaključili nakon što smo uračunali i druge povezane faktore“, rekla je Kler Mokriz s Univerzitetskog koledža u Londonu, a u te faktore ubraja način života, ponašanje i ličnu istoriju koja se uglavnom povezuje s upotrebom kanabisa.

Interesatno je da ni adolescenti koji su koristili najviše kanabisa (konzmirali ga više od 50 puta) nisu imali značajne negativne posledice – u proseku, na testovima su zabeležili 0,1 poen manje nego dea koja nikada nisu koristila ovu drogu.

MAPA:Koliko se marihuana upotrebljava u svetu?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka